OMLADINA ČUVAR TRADICIJE: Širom Srpske se plivalo za Krst časni (FOTO)

Tradicionalnom litijom i plivanjem za časni krst danas je šriom RS, obilježen veliki hrišćanski praznik - Bogojavljenje.

Bogojavljenske svečanosti u Banjaluci započele su svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja, koju je služio episkop banjalučki gospodin Jefrem. Nakon toga, ulicama najvećeg grada Republike Srpske, prošla je svečana litija u kojoj je učestvovao i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Po dolasku litije na Gradski most, održan je vjerski obred, a potom je časni krst spušten u rijeku Vrbas. Do krsta je plivalo četrdesetak mladića, a najbrži je bio Đorđe Rađenović. On je nagrađen zlatnikom, koji su mu uručili episkop banjalučki gospodin Jefrem i gradonačelnik Radojičić, dok su ostali učesnici dobili prigodne poklone.

Podsjećamo, bogojavljenska litija obnovljena je 2010. godine, kada je u Banjaluci prvi put održana nakon više od 60 godina.
-Nastavljamo tradiciju plivanja za krst časni. Eparhija banjalučka, u saradnji sa gradskom Skupštinom i Gradskom upravom, radiće ovo i narednih godina. Čestitam momcima koji su junački odradili ovaj posao - istakao je gradonačelnik Igor Radojičić.

VLADIMIR MARKOVIĆ "VITEZ ČASNOG KRSTA"

 Vladimir Marković proglašen je za "Viteza Časnog krsta" u trci koja je organizovana u Tesliću povodom Bogojavljenja.

Starješina Srpskog sokolskog društva "Sveti Petar Cetinjski" Slavoljub Petričević zadovoljan je velikim odzivom Teslićana, budući da je zbog loših vremenskih uslova i leda na rijeci Usori, umjesto dosadašnjeg plivanja organizovano trčanje za Časni krst.


On navodi da se za današnju trku odazvalo 19 takmičara.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je da Srpska pravoslavna crkva, uz podršku opštinske uprave i Turističke organizacije, petu godinu uzastopno organizuje bogojavljensko plivanje za Časni krst.

Vitezu Časnog krsta biće uručena novčana nagrada, prelazni Časni krst u vlasništvo od jedne godine, te Diploma viteza Časnog krsta.

Za ostale učesnike obezbijeđene su novčane nagrade.

U Hramu Presvete Trojice prethodno je služena sveta liturgija, nakon čega je uslijedilo veliko bogojavljensko osveštanje vode, a potom i svečana litija do Usore.

Vladan prvi

Vladan Đuraš iz Palačkovaca prvi je stigao do Časnog krsta u bogojavljenskom plivanju na rijeci Ukrini u Palačkovcima, kod Prnjavora.

Đuraš je nakon izlaska iz hladne Ukrine rekao novinarima da se osjeća duhovno ispunjenim.

"Ko zna šta su Krstovdan i Bogojavljenje zna i koja je čast učestvovati u plivanju za Časni krst, a posebno pobijediti", poručio je Đuraš.

Organizator bogojavljenskog plivanja bila je Srpska pravoslavna parohija palačkovačka.



Sveštenik Mićo Gojković zahvalio je devetorici plivača.

"Ovi mladići su plivali s ljubavlju za Časni krst i sa vjerom da Gospod preobražava prirodu vode i daje nam kroz nju blagodat i blagoslov potreban za život. Današnji dan je veliki događaj u životu Crkve, ali i vjerujućeg naroda", rekao je Gojković.

U ime opštine Prnjavor dukat pobjedniku uručio je načelnik Darko Tomaš, a sveštenstvo je uz molitvu i blagoslov učesnicima osveštalo i blagosiljalo vodu rijeke Ukrine.

Milana Mijatović /18/ iz Čelopeka kod Zvornika preplivala je danas prva stazu dugu 33 metra na Zvorničkom jezeru i osvojila Časni krst.

Mijatovićevoj je, u ime Crkvene opštine Zvornik i Rafting kluba "Eko Drina" iz Zvornika, sveštenik Rade Tešić uručio i Časni srebrni krst u trajno vlasništvo.

Ona je rekla da joj je ovo prvo plivanje za Časni krst, ali da joj je uvijek bila želja da učestvuje na bogojavljenskom plivanju.

"Plivala sam i pobijedila i hvala svim učesnicima plivanja", rekla je ona i dodala da joj, dok je plivala, uopšte nije bilo hladno.

Mijatovićeva je četvrti razred saobraćajne škole u Zvorniku.

Sveštenik Tešić rekao je da je, s blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlankog Hrizostoma, ovo šesto takmičenje na Zvorničkom jezeru za Bogojavljenski krst na kome je učestvovalo 20 takmičara.

On je dodao da su za Časni krst plivali učesnici sa Sokoca, iz Bijeljine, Vlasenice, Novog Sada i Zvornika i podsjetio da je Milana Mijatović bila jedini ženski učesnik takmičenja.

"Svi učesnici plivanja prethodno su prošli ljekarski pregled", rekao je Tešić.

Takmičenje za Bogojavljenski krst održava se na vodenoj stazi dugačkoj 33 metra u spomen na godine života Isusa Hrista provedene na zemlji, od rođenja do stradanja, Vaskrsenja i Vaznesenja na nebo.

Takmičenje, koje je posmatrao veliki broj građana, pratili su policijski patrolni čamci, kao i ronioci i članovi sportskih ribolovnih udruženja iz Zvornika.


Prethodno je u Crkvi Svetog arhiđakona Stefana na Mlađevcu kod Zvornika služena liturgija, a potom je na platou Rafting kluba "Eko Drina" na Zvorničkom jezeru obavljeno blagosiljanje plivača.

Prošle godine Časni krst je osvojio Neđo Rebić iz Vlasenice.

Organizatori plivanja za Bogojavljenski krst su Srpska pravoslavna crkvena opština Zvronik i zvornički Rafting klub "Eko Drina".

Prijedor: Danijel Drljača četvrti put najbrže do časnog krsta

Prijedorčanin Danijel Drljača četvrtu godinu zaredom najbrže je doplivao do Časnog krsta u rijeci Sani, za koji se danas takmičilo 40 najodvažnijih plivača.
"Ove godine je bilo najhladnije i uslovi su bili najteži. Snijeg je otežavao situaciju i mnogi ljudi se nisu usuđivali ni da izađu iz kuće i podrže nas, a plivačima svaka čast što su uopšte učestvovali", rekao je Drljača novinarima u Prijedoru.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uručio je pobjedniku zlatnik sa motivom rođenja Isusa Hrista i grbom Republike Srpske, kao i jerusalimski krst u vijencu od cvijeća do kojeg je Drljača doplivao.



"Broj građana koji su došli na Sanu govori da je Prijedor grad koji želi da njeguje vjerske običaje. Ovi momci junačkog srca su hrabro isplivali u hladnoj rijeci Sani koju je okruživao snijeg", rekao je Đaković.

Plivanju i litiji prethodila je bogojavljenska liturgija u Crkvi Svete Trojice koju je služio protojerej stavrofor Mladen Majkić.

"Iako su vremenski uslovi bili dosta loši, ovi hrabri momci nisu odustali da se takmiče i okolnosti su takve bile da je naš dosadašnji pobjednik i ove godine bio najuspješniji", rekao je Majkić.

Temperatura vode rijeke Sane iznosila je četiri stepena Celzijusova, a vazduha dva stepena ispod nule. Tokom litije više ulica u gradu bilo je zatvoreno za saobraćaj.

U pratećem programu učestvovali su članovi kulturno-umjetničkih društava "Doktor Mladen Stojanović", "Milan Egić" i "Kozara", hor "Vila", oficiri vojske i policije, sveštenici i predstavnici gradske uprave.

Pokrovitelji događaja su Crkvena opština Prijedor i Gradska uprava Prijedor.  

Istočno Sarajevo:  Nenad Lubura prvi doplivao do Časnog krsta

U rijeci Željeznici u Istočnoj Ilidži do Časnog krsta danas, na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, prvi je doplivao Nenad Lubura.
On je od mosta "Ratko Močević" u Vojkovićima sa još 14 plivača, među kojima je bio i šezdesetpetogodišnji Bude Stanišić, plivao 33 metra, što simboliše godine života Isusa Hristosa.

Prije osveštanja vode i plivanja za Časni krst, u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima održana je sveta liturgija, nakon čega je organizovana litija do rijeke Željeznice.

Pred početak trke sveštenici su osveštali Časni krst i plivačima dali blagoslov.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović pozdravio je okupljene uz tradicionalni bogojavljenski pozdrav "Bog se javi", a plivačima je poželio da srećno doplivaju do Časnog krsta.

Božović je rekao da će se opština potruditi da ova manifestacija iz godine u godinu bude bolje organizovana i zahvalio je sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i mnogobrojnim sponzorima, bez čije podrške ova manifestacija ne bi bila moguća.

Organizatori manifestacije su Srpska pravoslavna crkvena opština Vojkovići, Srpsko kulturno-umjetničko društvo iz ovog mjesta i Džudo klub "Famos".

Borislav Bogdanić "Časni vitez" Kotor Varoša

Borislav Bogdanić je pobjednik prvog plivanja za Bogojavljenski krst koje je pred 1.200 posjetilaca održano na rijeci Vrbanji u Kotor Varošu.
U konkurenciji 16 hrabrih plivača Bogdanić je prvi došao do Časnog krsta i njemu je pripala titula "Časnog viteza" Kotor Varoša.

"Samim tim što sam učestvovao osjećam se prelijepo. Ispunio sam svoju dušu vjerom u Boga. Zahvalio bih se svima koji su organizovali ovu manifestaciju i nadam se da će nas narednih godina biti još više. Svim momcima koji su učestvovali čestitam, jer smo mi svi zajedno pobjednici", rekao je Bogdanić.

Inicijativu za ovu manifestaciju pokrenulo je Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš, a načelnik opštine Zdenko Sakan bio je generalni pokrovitelj.

"Veliki broj građana se okupio danas da vidi ovih 16 momaka i sve njih smatram pobjednicima, iako je samo jedan doplivao prvi do Časnog krsta. Lokalna zajednica će i ubuduće biti uz ovu manifestaciju i zahvalio bih se svima koji su dali doprinos da se ovo danas organizuje", naglasio je Sakan.

Organizator prvog plivanja za Časni krst u Kotor Varošu je bila Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš, a arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić je posebno pohvalio inicijatore ovog takmičenja.

"Zahvaljujući dobrim ljudima poput Slobodana Petrovića, Alekse Vučanovića i Aleksandra Petrovića ove godine smo prvi put u istoriji Kotor Varoša organizovali plivanje za Časni krst povodom našeg velikog praznika", istakao je Narić.

Pobjednik današnjeg takmičenja je dobio zlatni dukat, dar Danila Đekanovića, umjetničku sliku Branka Rusmira i poklon butika "Laguna", a ostali učesnici dobili su prigodne poklone koje su obezbijedili Aleksandar Saša Petrović i opština Kotor Varoš.

 


Prije plivanja za Časni krst održana je sveta liturgija u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu, a nakon toga svečana litija krenula je ispred crkve prema mostu u naselju Kotor.

Bratunac: Novica Vasić treći put pobjednik plivanja za Časni krst

Novica Vasić iz Krasanpolja, kod Bratunca, pobjednik je plivanja za Časni krst koje je danas održano na Drini kod bratunačke Rajske plaže.
Ovo je treći put da Vasić pobjeđuje i osvaja nagrade i prema propozicijama, više nema pravo na učešće u ovom takmičenju u Bratuncu.

Uz podršku nekoliko stotina građana Bratunca, ali i nekoliko desetina sa desne obale Drine, iz Srbije, za Časni krst plivalo je 18 takmičara.

Ovo je tradicionalno plivanje koje se organizuje već osmu godinu.

Organizatori su pobjednika nagradili pozlaćenim krstom, diplomom, novčanom nagradom od 300 KM i zlatnim privjeskom u obliku krsta.

Drugo i treće mjesto su takođe nagrađeni zlatnim privjescima u obliku krsta.

Svi učesnici su dobili zahvalnice i po 50 KM, kako je rekao bratunački sveštenik Dušan Spasojević, za ispoljenu odvažnost i ljubav prema pravoslavnoj vjeri i tradiciji.

Pobjednik takmičenja Novica Vasić izjavio je Srni da je srećan što je ponovo pobijedio, ali da je veliko zadovoljstvo i poseban osjećaj plivati za Časni krst.

"Ove godine voda je hladnija nego prethodnih, ali volja, spremnost i vjera u Boga doveli su me do pobjede", rekao je Vasić.

On je rođen pored Drine i rekreativno se bavi plivanjem, a nedavno je kao pripravnik zaposlen u bratunačkoj "Gradskoj čistoći". Diplomirani je inženjer životne sredine i kaže da voli prirodu, a posebno Drinu.

Nakon bogosluženja u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu, svečana litija u kojoj je bilo nekoliko stotina građana došla je do Rajske plaže, gdje je nakon molitve i osveštanja vode održano plivanje za Časni krst.

Organizatori ove duhovno-sportske manifestacije su kao i prethodnih godina Srpska crkvena opština Bratunac, Srpsko dobrotvorno kulturno-prosvjetno društvo "Sveti Vasilije Veliki", Svetosavska omladinska zajednica, Eko-rafting klub "Rajska plaža" i opština Bratunac.

 (agencije-mojabanjaluka)

Tagovi: