Preradoviću nagrada ''Gajkov pjesnički šešir'' (FOTO)

Književnik iz Banjaluke Ranko Preradović Deda dobitnik je ovogodišnje književne nagrade "Gajkov pjesnički šešir", koju dodjeljuje Srpski kulturni centar Modriča.

Preradoviću je nagrada dodijeljena u okviru manifestacije "Gajkovo pjesničko proljeće" za izabrane pjesme u četiri toma - "San o životu", "Opšta ludnica", "Stvarno stanje" i "Radni projekat groba", koje je priredio književnik Mirko Vuković.

Laureat je zahvalio na priznanju i istakao da će ga podsjećati na Gajka, pjesnika i dugogodišnjeg prijatelja.

"Bilo bi tragično zaboraviti na ljude kakav je Zdravko Gajko Popović, jer bi prestali da se sjećamo samih sebe", rekao je Preradović.

On je naglasio da je manifestacija "Gajkovo pjesničko proljeće", koju deset godina kao uspomenu na modričkog pjesnika, organizuju Srpski kulturni centar i porodica Popović, dobar, ali rijedak primjer ukazivanja poštovanja bivšem sugrađaninu i članu porodice.

Dosadašnji dobitnici "Gajkovog pjesničkog šešira" su Đorđe Gavrić, Boro Kapetanović, Zdravko Zgonjanin Baćo, Savko Pećić, Mihajilo Orlović, Marko Raulić Đukić i Nenad Grujičić.

Na književnoj večeri, koja je održana sinoć u Srpskom kulturnom centru, dodijeljena je i "Pjesnička plaketa" Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" u Modriči.

Pokretač manifestacije i brat pokojnog pjesnika Zdravka Gajka Popovića, Milenko Popović, uručio je ovoj ustanovi 10 knjiga iz Zdravkove lične biblioteke.

"Biblioteci koja gaji uspomene na Zdravka u narednom periodu poklonićemo još 90 knjiga koje je on skupljao i čuvao", najavio je Milenko Popović.

U okviru književne večeri promovisana je knjiga "Uslovi u kojima je Zdravko Popović živio i stvarao - Čovjek za dva vijeka - Fragmenti iz života i rada Petra Jovića", koju je u izdanju Srpskog kulturnog centra Modriča uredio književnik Marko Raulić.

"Izdavanje knjige i promocija su književni pomen pjesniku Zdravku Gajku Popoviću i profesoru sociologije, novinaru, esejisti i publicisti Petru Joviću", rekao je Raulić.

On je naveo da je prvi dio knjige studija Petra Jovića o stvaralaštvu i životu pokojnog Gajka, dok je Milenko Popović autor drugog dijela u kome su izdvojeni fragmenti iz života i rada autora prvog dijela knjige Jovića, za kojeg tvrdi da je jedan od najznačajnijih kulturnih stvaralaca sa prostora Modriče.

Direktor Srpskog kulturnog centra Modriča Dejan Stojanović ocijenio je da je "Gajkovo pjesničko proljeće" značajan događaj u kome su do sada učestvovali poznati književnici iz Republike Srpske i Srbije, te će zbog toga ostati u kalendaru kulturnih događaja ove opštine. 

 

Tagovi: