Šešić: Vlast hoće da proda ''Elektorpivredu RS''

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić tvrdi da "Elektroprivreda Republike Srpske" i preduzeća koja joj pripadaju imaju dugovanja od nekoliko stotina miliona KM i da je cilj aktuelne vlasti u Srpskoj da bude prodata ova kompanija.

"Cilj vlasti jeste prodaja `Elektroprivrede Republike Srpske`. Prva faza je da profitabilnost bude pretvorena u gubitke, zatim da se pokaže kako je stanje neodrživo i da se rješenje mora tražiti u prodaji", rekao je Šešić novinarima u Banjaluci.

Šešić je precizirao da se spekuliše da bi kompanija mogla da bude prodata "Elektroprivredi Srbije".

On je naveo da je enormno povećan broj radnika u "Elektroprivredi Republike Srpske", kojih je 2007. godine bilo 7.100, a sada više od 9.000.

"Još lošije je što se za plate u ovom preduzeću sada troši 30 odsto prihoda, dok je 2005. godine to bilo 19 odsto. Da se ostalo na 19 odsto izdvajanja za plate, `Elektroprivreda` bi imala dodatnih 730 miliona KM", smatra Šešić.

On je napomenuo da su dugoročni krediti pet elektrana i pet distributivnih preduzeća 2006. godine iznosili 53 miliona KM, a na kraju prošle godine 158 miliona KM.

"Kratkoročne obaveze u 2006. godini bile su 131 milion KM, a na kraju prošle 386 miliona KM. SDS-u je u interesu jaka `Elektroprivreda`, a prodajom ovog resursa postaćemo robovi na vlastitoj zemlji", kaže Šešić.

On je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da na predstojećoj posebnoj sjednici izglasaju nepovjerenje Vladi Srpske.

Šešić je rekao da će Gradski odbor SDS-a Banjaluka večeras razgovarati o predstojećoj sjednici Skupštine ove stranke.

"Mislim da je situacija u SDS-u dobra, a neka pojedinačna nezadovoljstva biće riješena, pa i u Prnjavoru. Sigurno je da nije upitan ostanak Dragana Mektića u SDS-u", zaključio je Šešić. /

Tagovi: