Banjaluka dobila kutak posvećen Jadranki Stojaković

U prostorijama Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ otvoren je "Jadrankin kutak" u znak sjećanja na poznatu kantautorku Jadranku Stojaković.

Na ovom mjestu, ljubitelji djela ove umjetnice moći će da vide fotografije i predmete koji su joj pripadali, saopšteno je iz RTRS-a.

Iz ove medijske kuće naveli su da je život i stvaralački put umjetnice predstavljen u šest tematskih cjelina, među kojima su "Čarobnjaci - priča o djetinjstvu i ranoj mladosti", "Putovanja, prvi nastupi, takmičenja i uspjesi" i "Srce u olovci-kist i boja, slike, grafike".

"Kist i boja, gitara i jedinstven glas ove multitalentovane umjetnice bili su zalog njenog višedecenijskog putovanja svjetskim stazama umjetnosti, o čemu svjedoči više desetina fotografija, rukopisa, LP i CD-ova koje danas baštini i čuva `Jadrankin kutak`", rekao je kreator Kutka Adis Đubo.

Ovaj kutak simbolično je otvoren na dan rođenja Stojakovićeve, a svoje mjesto u njemu ima i knjiga "Boje zvuka" autora Milke Čeremidžić, koja je zajedno sa Majom Tatić idejni tvorac ovog "mjesta sjećanja".

"RTRS je ponosan na činjenicu da je Stojakovićeva bila član našeg kolektiva, na šta će trajno podsjećati ova novopostavljena izložba", izjavila je Tatićeva.

Jadranka Stojaković rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu, a preminula je u Banjaluci 3. maja prošle godine.

Bila je kantautor zabavne muzike i brojnih urbanih šansona i šlagera iz kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka.



Muzičku karijeru počela je u Sarajevu. Komponovala je i primijenjenu muziku za televiziju, te napisala uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Godine 1988. preselila je u Japan, a od 2011. godine živjela je u Banjaluci, gdje je na RTRS-u bila zaposlena kao urednik u muzičkoj produkciji.

Tagovi: