Etnomuzikolog Jovana Sekulić: Predaje u Gimnaziji, vodi hor i sadi jagode

 Dvadesetdevetogodišnja Jovana Sekulić iz Beograda, magistar entomuzikologije, našla je svoje "mjesto pod suncem" u Gornjoj Slatini kod Šamca - ona je profesor, a bavi se i sadnjom jagoda. 

Sekulićeva sa suprugom i kćerkom Helenom živi u Gornjoj Slatini, radi u Gimnaziji u Doboju, a u Osnovnoj školi "Stanari" predaje pjevanje i vodi hor. Svakodnevno prelazi 160 kilometara u dva pravca. 

Osim toga, uspješno vodi tročlano domaćinstvo i bavi se sadnjom jagoda. 



"Sve je to sudbina. Došla sam u posjetu rodbini prije četiri godine. Otac mi je porijeklom iz Slatine. Tu sam se zaljubila. Sa grupom omladine pokušavam da oživim u Slatini kulturni život, nadam se da će svi podržati, jer zajedno možemo mnogo", kaže Sekulićeva Srni. 

Ona ističe da se, mada je urbana djevojka, prilagodila životu na selu. 

"Više ne bih mogla da živim u gradu - smetala bi mi sva ta buka, puno asfalta, puno ljudi. Volim da izađem na njivu", kaže Sekulićeva. 

Ona je odana etnomuziklogiji, radi kao profesor u Gimnaziji u Doboju, bavi se umjetničkim radom, nastupa na raznim kulturnim manifestacijama. 

Jelena Sekulić je bila dugogodišnji član beogradske etno-grupe "Iskon", koja je modifikovala narodne napjeve. 

"Bavili smo se modernizacijom napjeva, ali vremenom smo se ugasili. To je lijepo iskustvo, mnogo smo putovali i zarađivali. Ostali su snimci na `Jutubu`", navodi Sekulićeva. 



Ona se sa suprugom prije par godina počela baviti proizvodnjom jagoda na parceli od 1,5 dunuma sa 6.000 sadnica, a danas gaje 16.000 sadnica na četiri dunuma. 

Porodica Sekulić bavi se i proizvodnjom povrća - prodaju na pijacama i dobro im ide. 

Sekulićeva navodi da je napravila projekat Doma kulture, u okviru kojeg bi bio osnovan mini-muzej, radionica za pjevanje, te predavanja u okviru etnomuzikologije. 


NJena želja je da dobije posao bliže Šamcu, da ne prelazi veliku kilometražu kako bi se posvetila još više svojoj porodici i njivi, a želi još više da oživi kulturni život u šamačkoj Gornjoj Slatini i okolini.

 

Tagovi: