''Bader'' da ispuni obaveze prema radnicima ili raskid ugovora (FOTO)

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević i načelnik opštinskog odjeljenja za privredu Svetozar Evđić posjetili su danas radnike fabrike metalskih konstrukcija ''Bader'' koji štrajkuju dva mjeseca zbog neisplaćenih pet plata i 19 mjeseci neisplaćenih obaveza.

Milićević je rekao da će opštinska uprava sačekati još neko vrijeme i dati još jednu šansu firmi ''Bader'' da pokrene proizvodnju i izmiri obaveze prema radnicima, a ukoliko do toga ne dođe, opština, kojoj ova firma takođe duguje novac, biće prinuđena da raskine sa njom ugovor. 

S obzirom da je 22. jula vlasnik firme "Bader" dao otkaze za 22 radnika, od ukupno njih oko 40, Milićević je rekao da će opština svakom radniku koji je izgubio posao pružiti jednokratnu pomoć. On je podsjetio da su predstavnici opštinske uprave u dva navrata razgovarali sa vlasnikom firme Bernardom Šnajderom radi prevazilaženja problema, da je cilj bio da se zadrži broj radnika, te napomenuo da ta firma duguje opštini Šamac oko 60.000 KM po osnovu dva ugovora. 

"Nije nikakav problem da sačekamo sa izmirenjem obaveza opštini, a da prioritet bude izmirenje dugovanja prema radnicima, to smo rekli radnicima i vlasniku", istakao je Milićević. 

On je naglasio da je licemjerno da ljudi koji su u prethodnom periodu dali prostore ove firme kao podsticaj investitoru nisu 19 mjeseci vodili računa da li se izmiruju obaveze prema radnicima

Predsjednik sindikata radnika "Badera" Marko Petrović kaže da radnici nemaju nikakvih prava i neće da budu robovi poslodavca. 

Lazar Stanojević, koji 11 godina radi u firmi "Bader", borac je prve kategorije i ratni vojni invalid, kaže da mu je ostalo do penzije 10 mjeseci, te da je, pored toga što mu duguju plate i doprinose, dobio otkaz i krivičnu prijavu zato što traži svoja prava. "Osim opštine Šamac i sindikata, nemamo ničiju podršku", kaže Stanojević. 

Cvijan Tovirac, u ovoj firmi radi 11 godina, tvrdi da ona sedam mjeseci posluje sa blokiranim računom, da je sa njom imao sudski spor koji je trajao tri i po godine. 

"Firma mi za pravosnažnu presudu koju sam dobio i zaostala dugovanja duguje 45.000 KM", kaže Tovirac. 

Za 22 radnika "Badera" danas je stigla depeša od Osnovnog suda Modriča koji je uvažio apelaciju poslodavca i donio odluku da radnici moraju napustiti plato ispred fime. 

Sindikat radnika firme "Bader" podnio je zahtjev za stečaj 21. jula, a 22. jula vlasnik firme dao je otkaze za 22 radnika. 

Tagovi: