Krivolov u Grebnicama?

Sportsko - ribolovno društvo ’’Šamac’’, tvrdi da do 3. avgusta nije informisano o pomoru ribe u Odmut bari u Grebnicama, napominjući da je na navedenoj lokaciji izvršen krivolov.

Naime, navedenog dana je na sajtu šamačke opštine objavljena informacija o pomoru ribe u MZ Grebnice. O ovom problemu nadležne je obavijestio Željko Marošević, koordinator Civilne zaštite za  Grebnice.

’’Do pomenutog datuma, imenovani uopšte nisu obavijestili SRD ’’Šamac’’, radi preduzimanja određenih mjera, a koje se preuzimaju u ovakvim situacijama. Oni su samoinicitajtivno vršili izlov ribe nedozvoljenim alatima’’, navode u saopštenju.

Kako kažu izlov je vršen mrežama i meredovima i sl. Takođe, napominju da je ovo nedozvoljena radnja, a koja je mještanima u ovoj MZ služila kao pokriće za krivolov.

U saopštenju naglašavaju da je 30.jula vršen izlov ribe koji nije bio dozvoljen, u čemu je doprinjelo zamućivanje vode elementarnom nepogodom.

’’Po prijavi, ribočuvar je istog dana izašao na pomenuti teren i utvrdio da se na obali nalazi manja količina ribe, a koju krivolovci nisu pokupili. Tom prilikom u vodi je pronađena veća mreža’’, kazali su iz SRD ’’Šamac’’.

Takođe, oni navode da je riječ o krivolovu koji je duže vremena prisutan na ovoj lokaciji.

Po njihovim riječima,  sve se odigravalo samo sa jednim ciljem, a to je kako kažu sticanje materijalne koristi pojedinca.

Inače, po njihovim saznanjima na ovoj lokaciji nije uginulo 500 kilograma ribe.

’’Pomor se kreće u granicama normale, a što je i normalno za ovo doba godine’’, kazali su.

Podsjetimo, Marošević je ranije kazao da se prethodnih godina više puta dešavao pomor ribe, ali nikada ovakav, imajući u vidu da je od kraja jula do danas uginulo ribe ukupne težine više od jedne tone.

On je u ranijim izjavama dodao da je Odmut bara stanište babuške, šarana i štuke, a manjim dijelom i manića, te apelovao da nadležni preduzmu određene mjere jer će, ukoliko se vrućine nastave, Odmut bara ostati bez vode i sva će riba uginuti.

Na lice mjesta   bio je i načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu, Svetozar Evđić, koji je naveo da visoka temparatura vazduha, manjak padavina, nizak vodostaj uzimaju danak.

(mojsamac.info)

Tagovi: