Grade 92 kuće za povratnike (FOTO)

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš očekuje da do kraja godine budu završene 92 kuće za srpske povratnike u sedam opština u Federaciji BiH /FBiH/, ukupne vrijednosti 2.550.000 KM.

Čordaš je naveo da Vlada Srpske i ovo ministarstvo, imajući u vidu težak položaj srpskih povratnika u FBiH, u posljednjih nekoliko godina izdvajaju znatan dio sredstava da bi položaj ove kategorije stanovništva bio poboljšan. 

On je podsjetio da je izgradnja kuća počela u maju i junu, te od izvođača radova očekuje da ispoštuje planiranu dinamiku izgradnje, saopšteno je iz resornog ministarstva. 

Čordaš je naveo da će u Bosanskom Grahovu biti izgrađeno 28, u Mostaru 22, Drvaru 20, Čapljini šest, Stocu pet, Ravnom osam i u Goraždu tri kuće. "Ovih dana izvođača ćemo uvesti u radove na izgradnji 22 kuće u Glamoču, a u toku je i javna nabavka za izgradnju kuća u Sanskom Mostu, Kladnju, Foči, Ustikolini i Bosanskom Petrovcu", istakao je Čordaš. 

Projektom rekonstrukcije stambenog fonda - SAF obuhvaćeno je još 16 opština na području FBiH i trenutno se realizuju aktivnosti na pripremi tenderske i projektne dokumentacije. 

Ovaj projekat finansira se kreditnim zaduženjem kod Saudijskog razvojnog fonda u iznosu od 15 miliona dolara, zahvaljujući kojem će biti obezbijeđene individualne stambene jedinice za 917 porodica u BiH. 

Od ovog broja, Vlada Republike Srpske prihvatila je kreditno zaduženje za zbrinjavanje 374 porodice, od kojih će na području Srpske biti zbrinuto 111 porodica u 16 gradova i opština, a na području FBiH 263 porodice u 28 gradova i opština.

Tagovi: