Obudovačka kotlićijada značajna manifestacija za Šamac (FOTO)

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković izjavio je da je obudovačka kotlićijada veoma značajna manifestacija za lokalnu zajednicu Šamac i da će i opštinske i republičke vlasti biti i dalje pokrovitelji manifestacije.

''Mi iz Vlade Republike Srpske i Ministarstva trgovine i turizma zajedno sa Turističkom organizacijom /TO/ Šamac i opštinom bićemo i dalje pokrovitelji ove manifestacije", rekao je Gluhaković, koji je na Jekića jezerima kod Obudovca prisustvovao otvaranju Kotlićijade "Obudovac 2017" na kojoj je učestvovalo više od 20 ekipa sa područja Posavine i okolnih opština. 

On je rekao da treba još nekoliko pravnih i imovinskih stvari regulisati da ovo postane biser Posavine

"Siguran sam da ova jezera mogu da doprinesu razvoju turizma, a tako sigurno i privrednih aktivnosti na ovom području. Svi zajedno treba da podržimo nastojanje da ova manifestacija prevaziđe svoje mogućnosti i od nje napravimo međunarodnu `kotlićijadu`", rekao je Gluhaković. 



Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je takođe prisustvovao otvaranju "Kotlićijade", istakao je da se u Vladi Srpske trude da daju podršku ovakvim manifestacijama koje promovišu najbolju tradiciju Posavine i naroda ovoga kraja. 

"Selo Obudovac možemo staviti na sam vrh u Republici Srpskoj kada je u pitanju stepen razvijenosti i vrednoća ljudi. Sve što su stvorili, sami su stvorili. I pored toga što rade na razvoju svojih domaćinstava i svoga naselja, na autentičan način njeguju tradiciju, običaje, kulturu, stvaralaštvo svoga kraja, oni njeguju duh našeg identiteta koji odražava vjera i istorija na koju je ovaj kraj ponosan", kaže Đokić. 

Đokić je podsjetio da je ova manifestacija od velikog značaja, te da sve što je ovde urađeno i što se radi izaziva interes i pažnju

Organizator manifestacije je Ekološko udruženje "Ekob" iz Obudovca u saradnji sa Turističkom organizacijom Šamac, pod pokroviteljstvom opštine Šamac i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. 



"Kotlićijadu" na Jekića jezerima otvorila je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Vedrana Mihaljčić. 

Osim ministara Gluhakovića i Đokića i predstavnika opštine, manifestaciji su prisustvovali brojni gosti i građani. 

Direktora Turističke organizacije Šamac /TO/ Jasna Marinković ističe da se ova organizacija ove godine aktivnije uključila u organizaciju, te žele da se u budućnosti sve manifestacije koje se dešavaju u avgustu stave pod jedan zajednički imenitelj "Šamačko ljeto" kako bi svim posjetiocima omogućili da se upoznaju sa potencijalima i resursima opštine Šamac. 

Na kotlićijadi su se predstavili i proizvođači meda, a članice Udruženja žena "Batkuša" predstavile su eksponate rađene u dekupažu, žene iz Brvnika predstavile su svoje specijalitete od tijesta, a svi ostali pravili su roštilje, kotliće i družili se. 

Na šestoj tradicionalnoj manifestaciji podijeljene su i zahvalnice ekipama koje su danas prisutne na Jekića jezerima.

Tagovi: