Doboj: Mladima pružiti šansu

U BiH su neophodne promjene na svim nivoima vlasti kako bi mladi ljudi mogli da utiču na procese odlučivanja i na taj način stvore preduslove za svoju ekonomsku samoodrživost, izjavila je predsjednik Nevladine organizacije "Toper" iz Doboja Snežana Šešlija.

Šešlija je novinarima prije početka okruglog stola o temi "Mladi u BiH između politike, vjere i nacije, zašto sve više odlaze u inostranstvo" rekla da se moraju stvoriti uslovi da se mladi iskažu, jer će u protivnom oni to učiniti izvan BiH.

"Inicijative mladih trenutno prolaze kroz filtere političkih organizacija koji o njima razgovaraju ako im to u datom momentu odgovara, najčešće bez vidljivih promjena postojećeg stanja", navela je Šešlija.

Predstavnik Centra za razvoj civilnog društva u BiH Emina Bećirević istakla je da mladi ovo područje napuštaju, ne samo zbog novca, već i zbog postojećeg obrazovnog sistema, koji nije usklađen sa tržištem rada.

Ona je upozorila i na zloupotrebe finansijskih sredstava na ime projekata od organizacija, za koje navodi da su same sebi cilj, umjesto da su usmjerene na unapređenje položaja mladih.

Bećirevićeva je dodala da su državni podsticaji najčešće neodrživi za mlade, jer ih poslodavci koriste za privremene olakšice.

Dobojlije Jelena Čobanović i Davor Cvijanović istakli su da stepen znanja stečen formalnim obrazovanjem nije garant za zasnivanje radnog odnosa, te izrazili spremnost da zbog bolje egzistencije napuste BiH.

Na okruglom stolu predviđeno je učešće Omladinskog centra "VERMONT" Brčko, Omladinske organizacije "KORDIS" Istočno Sarajevo, Koalicije protiv mržnje Banjaluka, Centra za omladinski aktivizam "KROA" Sarajevo, te Udruženja "Balans" iz Doboja. 

Tagovi: