Borik: Najljepše, ali i najtužnije naselje u Banjaluci

Jedno od najljepših banjalučkih naselja – Borik, nažalost nosi i neslavan epitet mjesta u gradu sa najviše samoubistava skokom sa zgrade.

Posljednji dramatičan slučaj desio se ovog ponedeljka, kada je penzioner iz zgrade u Ulici Relje Krilatice skočio sa balkona svog stana na 11. spratu. Komšije i mještani još su u šoku, žao im je, kažu što ovo nekada idilično naselje sve češće potresaju nemile slike.

Nije im prijatno ni prisustvo policije, a najteže je, govore, sakriti od djece šta se dešava.

– Kupili smo stan u Boriku baš zato što je ovo mirno naselje, prepuno zelenila i sa mnogo dječijih igrališta. Strašno je znati da se neko u našem komšiliku ubio, ali bojim se da u ovo turbulentno vrijeme, kada ljudi jedva preživljavaju, suočavaju se sa stresom i nepravdom svaki dan, ne bude još ovakvih nesretnih slučajeva- priča majka Jelena.

Podsjetimo, skokom sa zgrade u Kordunaškoj ulici, samoubistvo je prije osam godina pokušala i djevojka od 27 godina, a mještani se još sećaju i slučaja iz iste ulice iz 2011. godine.

Nepoznata žena pokucala je tada na vrata stana na 16. spratu, zamolila vlasnika da ode do toaleta, a onda iskoristila njegovu nepažnju i skočila u ambis.

Mnogi zato strahuju da se scenario ne ponovi, jer su zgrade u Boriku najviši soliteri u Banjaluci.

– U zgradu može ući ko hoće, bojim se najviše zbog unuka koji ostaju sami u stanu. Uvek im govorim da ne otvaraju vrata nepoznatima, ali djeca su to, ne možeš nikad znati – kaže penzionerka Bosa, koja stanuje u Ulici Relje Krilatice.

Iako se u većini zgrada zaključavaju glavna vrata, to, kažu, stanari nije neka prepreka.

I ekipa „EuroBlica“ lako je juče ušla u većinu zgrada, pojedini ulazi bili su širom otvoreni, a čak i kada su vrata zaključana, bilo je dovoljno pozvoniti na interfon i reći: Komšija, otvorite. Na sreću, vrata koja vode na krov zgrade svuda su zatvorena, upravo iz straha da omladina i drugi posjetioci ne izlaze na balkon, a ključeve ima samo nekoliko stanara.

– Ne dozvoljavamo da se drugi penju na krov zgrade, to je opasno, čak ni ja kao predsednica zajednice etažnih vlasnika nemam ključ. Želja nam je da jednog dana uredimo krov tako da se tu možemo lijepo družiti – ispričala je Dragana Ristić, iz Beogradske ulice.

I stariji stanari Borika sjećaju se ljepših vremena kada su se komšije u zgradama rado posjećivale, organizovale radne akcije, uređivale dvorišta, dok su danas, nažalost, svi otuđeni.

I pas skočio u smrt

Stanare Kordunaške ulice u Boriku prije tri mjeseca uznemirila je i smrt psa koji je pao sa krova šesnaestospratnog solitera u smrt.

U početku se sumnjalo da su psa bacili tinejdžeri koji su nekoliko dana provodili vrijeme na terasi, ali ubrzo su se oglasili vlasnici koji su potvrdili da im se pas istrgao iz ruku i preskočio ogradu.

Nesreća je mogla biti i veća jer su se u momentu pada u blizini  zgrade igrala djeca.

(EuroBlic)

Tagovi: