Poslanici i ministri odmaraju, a država u potpunom rasulu

Parlament i Savet ministara BiH trenutno odmaraju, ali po povratku sa godišnjih odmora čeka ih gomila gorućih pitanja, za koje ni vlast ni opozicija ne veruju da će biti rešena do sledećih izbora.

Hoće li opstati kabinet Denisa Zvizdića, kojom trasom će ići autoput Sarajevo-Beograd, hoće li se povećati akcize na gorivo i ima li BiH ikakve šanse da u skorije vreme Briselu dostavi popunjen Upitnik – samo su neka od pitanja koja već u septembru čekaju izvršnu i zakonodavnu vlast BiH.

S obzirom na to da je parlamentarna većina na klimavim nogama, a Savet ministara pred „crvenim kartonom“ šanse da ijedno od ovih pitanja bude rešeno u ovom mandatu ne daju ni oni koji sede na rukovodećim pozicijama.

Poslanik NDP u Predstavničkom domu BiH, Momčilo Novaković, kaže da su pitanja koja su pre letnje pauze ostala otvorena isuviše komplikovana, zbog čega nije optimista da je većinu moguće razrešiti do kraja mandata.

- Što se tiče pelješkog mosta, to će se rešiti na nekom drugom nivou, mimo nas. Mi smo tu očito zakasnili i mislim da je ovo sada sve više pranje savesti onih koji su do sada bili na vlasti, a nisu uspeli to pitanje razrešiti kako treba. Mislim da će se zakomplikovati oko Izbornog zakona i da to realno nećemo rešiti u ovom mandatu. Kada je reč o Upitniku EU, tu imamo ozbiljno kašnjenje, ali mislim da smo najbliže da to pitanje rešavamo, jer su napravljene sve pretpostavke poput mehanizma koordinacije, a verovatno će i EU tu vršiti malo veći pritisak – kaže Novaković.

Smatra da okvirne šanse da budu usvojene imaju i akcize na gorivo, jer bi, kako kaže, moglo da dođe do određenog pregrupisavanja u Federaciji BiH.

-Zbog toga bi onda bile veće šanse da se dobije podrška parlamenta nego što je to bilo ranije. Ne verujem da će se unutar RS promeniti stav po tom pitanju, odnosno SNSD i DNS će to podržati, dok Savez za promene neće. Međutim, verujem da će se zbog odnosa u Federaciji obezbediti opšta većina u parlamentu BiH za to – dodaje Novaković.

Poslanik DF, Damir Bećirović, međutim, nije optimista da će se bilo koje od ovih pitanja rešiti do kraja ovog mandata, jer nema većine u parlamentu.

- Ovde je problem da vlast glasa sama protiv sebe. Postoji SBB koji obavlja sve moguće funkcije u vlasti na svim nivoima i imaju svoje ministre, a izgleda da će, upravo oni pokrenuti inicijativu za smenu Saveta ministara. Mi ćemo na organima stranke doneti odluku kako ćemo glasati oko toga, ali lično smatram da alternativa nisu Dodik i Čović. Zato je tehnički mandat neminovan, jer je ova vlast pravljena na osnovu kupovine pozicija u državnim agencijama i institucijama BiH, a ne na osnovu onoga što bi trebalo da rade – kaže Bećirović.

Slično mišljenje deli i poslanik SDP BiH, Mirsad Mešić, koji kaže da se, kada je reč o BiH, više ne može govoriti o neodgovornoj vlasti, već neodgovornim političkim subjektima, koji nemaju nimalo savesti da rešavaju goruća pitanja.

- Vlast se može, a i ne mora menjati, ali svi oni koji su u političkom životu BiH trebalo bi da rešavaju ono što su obećali u predizborbnoj kampanji. Ovo što imamo u BiH je teška kombinacija teške nedogovornosti svih političkih subjekata – ističe Mešić.

Goruća pitanja posle godišnjih odmora

- Smena Saveta ministara BiH
- Izborni zakon BiH
- Transportna zajednica
- Akcize
- Pelješki most
- Autoput Beograd – Sarajevo
- Upitnik EU
- Vojna imovina
- Aranžman sa MMF

PIŠE: Nedeljka Breberina, EuroBlic

Tagovi: