Gornja Crkvina: Služen parastos srpskim borcima (FOTO)

Ispred centralnog spomen-obilježja u Gornjoj Crkvini kod Šamca je služen parastos za 37 srpskih boraca i šest civilnih žrtava, a povodom 25 godine od pogibije 10 pripadnika Vojske Republike Srpske iz Donje i Gornje Crkvine.

Parastos su služili sveštenici sa šamačke opštine.
Vijenac je položen i na spomenik žrtvama NOR-a.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Šamac Lazar Blagojević rekao je da se na današnji dan 1992. godine, kada su poginuli, dogodio najžešći napad na liniju odbrane Druge posavske brigade Vojske Republike Srpske.

„Oni su stali na branik Crkvine, opštine i Republike Srpske. Ovo je jedan od najtužnijih dana za Crkvinu i opštinu Šamac i ne smijemo zaboraviti ove junake, ali ni druge borce Vojske Republike Srpske koji su živote dali za Srpsku“, rekao je Blagojević.

Obraćajući se prisutnima načelnik opštine Đorđe Milićević je rekao da vrlo dobro zna šta je Crkvina, šamačka opština i narod dao za četiri ratne godine u kojima je stvorena Republika Srpska gdje su mnogi ostali bez svojih najmilijih.

„Ukupno 43 žrtve u Crkvini opominju da nam treba mnogo više jedinstva i rada. Nije Republiku Srpsku stvorio nijedan čovjek, nijedna politička partija, Republiku Srpsku je stvorio narod. Ni danas Republiku Srpsku ne brani nijedan čovjek, nijedna partija, nego svi zajedno„ - kaže Milićević.

Milićević dodaje da mu je čast da se pokloni žrtvama danas u Crkvini.

„U vremenu koje je pred nama učinićemo sve da u ovim teškim vremenima olakšamo život porodica poginulih. Danas šaljemo jasnu poruku da je RS postojana i stabilna. Stabilna Republika Srpska je preduslov svih nas“ – naglasio je Milićević.

Predstavnici lokalne zajednice na čelu sa načelnikom opštine, porodice poginulih, mjesne boračke organizacije i mjesne zajednice Donja i Gornja Crkvina, Kruškovo Polje i Miloševac položili su vijence, nakon toga je održana memorijalna fudbalska utakmica između FK „Crkvina“ iz Crkvine i FK „Mladost“ iz Tišine. Pobijedili su gosti FK „Mladost“ iz Tišine rezultatom 2:1.

Tagovi: