Nema jedinstva političara o referendumu o NATO u RS

Stranke u Republici Srpskoj ipak nisu jedinstvene po pitanju raspisivanja referendum o NATO, što je inicijativa predsjednika Milorada Dodika, kojoj se protivi lider opozicione SDS Vukota Govedarica.

Govedarica je, naime, juče ocjenio da je Dodikova inicijativa o referendum o članstvu u NATO-u ''ili vrlo nepromišljena ili je riječ o klasičnoj manipulaciji naroda" i da je SDS, koja je na vlasti u institucijama na nivou BiH, ne podržava.

“Ako je riječ o nepromišljenoj izjavi, onda Dodik treba da zna da je referendum o NATO uvlačenje Republike Srpske u bespotreban konflikt imajući u vidu da je Srbija definisala vojnu neutralnost koja ujedno treba da, po ovom pitanju, bude orijentir za Republiku Srpsku”, naveo je Govederica, čija stranka je opoziciona u RS.

Prema njegovim riječima, ako je riječ o najnovijem "bacanju prašine" u oči sopstvenom narodu, onda bi Dodik ipak trebalo da razuvjeri javnost tako što bi zakazao posebnu sjednicu Narodne Skupštine kako bi parlament raspravljao i doneo konačnu odluku o referendumu po tom pitanju, saopšteno je iz SDS.

Dodik za RTRS kaže da je teško komentarisati izjavu Govedarice o članstvu BiH u NATO-u, s obzirom na to da on, kako kaže, ponavlja stavove SDA (Bakira Izetbegovića) o tom pitanju.

Nebriga za stavove i poziciju Srpske i njenog naroda je potpuo vidljiva, smatra predsjednik RS.

"Sasvim je logično bilo reagovati na imovinu i otimanje imovine, a vidimo da se oni obračunavaju u Republici Srpskoj, a ne sa sudovima koji krše zakone i na taj način uz podršku NATO-a pokušavaju da nas strpaju u taj savez ne pitajući nas za to", rekao je Dodik.

Prema njegovim rječima, očigledno je da su Govedarica i SDS deo te priče.

Dodik je rekao da je u tom pogledu nebriga za stavove i poziciju cijele Republike Srpske i njenog naroda potpuno vidljiva, odnosno da ne postoji sa stanovišta onoga šta SDS radi.

"Ja nisam dio te priče i pitaću narod da o tome odluči. Ako narod kaže da idemo u NATO, ići ćemo, ako ne kaže, ne. Ja ću biti od onih koji će to odbiti u bilo kojoj varijanti", dodao je Dodik.

Govedarica je prethodno takođe optužio Dodika da je SNSD odgovorna za oduzimanje teritorije RS, te da se to dešava od 2000. Godine, za vrijeme vlasti te stranke.

Od tada je, kaže, izgubljeno Brčko, teritorija Potočara, a sada, odbacivanjem apelacije, i teritorija na području Han Pijeska.

Inače, Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda te pravosudne institucije, kojom j naređeno da vojni objekat "Veliki Žep" na Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Tagovi: