Šamac: ''Otvorena škola fudbala'' proslavlja 20 godina (FOTO)

Na stadionu FK ''Borac'' ''Otvorena zabavna škola fudbala'' danas proslavlja jubilej 20 godina svog postojanja. Tim povodom okupila je više od 200 djece uzrasta od 7 do 13 godina iz Šamca i Orašja, a uručene su zahvalnice institucijama i pojedincima koji su dali svoj doprinos u razvoju škole.

''Otvorena zabavna škola fudbala'' održava se u saradnji sa “Otvorenom zabavnom školom fudbala iz Sarajeva” BiH, pod pokroviteljstvom Opštinske uprave Šamac i FK”Borac” Šamac, a kroz školu je u proteklih 20 godina prošlo preko 2000 djece.

Čestitavši jubilej manifestaciju je otvorio načelnik Odjeljenja za privredu Svetozar Evđić istakavši da je opština Šamac punih 20 godina promoter “Otvorene zabavne škole fudbala” i među prvim opštinama u RS i BiH koja je prihvatila ovu inicijativu.

– Mislim da smo za ovih 20 godina u potpunosti opravdali ideju koja je vodilja ove manifestacije, a to je širenje prijateljstva, razumjevanja, međusobnog uvažavanja. Danas su gosti djeca iz Orašja, ali smo svjedoci da je prethodnih godina bilo ovde djece iz Gradačca, Odžaka, čak iz Republike Hrvatske. Namjera nam je da tu aktivnost podržavamo i dalje – kaže Evđić.

34

Prva dva dana djeca će imati druženja i igre na terenu FK “Borca” u Šamcu, a zatim tri dana na stadionu u Orašju, kada je predviđena i završnica manifestacije i uručivanje zahvalnica.

Predsjednik FK “Borac” Blagoje Simić ističe da su i danas kao i svake godine ustupili terene školi za organizaciju manifestacije, što će činiti i dalje.

– Nadamo se da će neki od ove djece biti budući fudbaleri FK”Borca”. Poslednjih 20 godina kako smo mi domaćini, određeni talenti iz ove škole su postali fudbaleri. Fudbal je najmasovniji sport na šamačkoj opštini, i dalje ćemo davati podršku djeci da dolaze na fudbalske terene i uključuju se u rad naših selekcija – kaže Simić.

Lider “Otvorene zabavne škole” Sarajevo – odjeljenje Šamac Vesna Ivković istakla je da je otvorena zabavna škola u Sarajevu sa FIFA-om, UEFA-om, opštinom Šamac i evropskim donatorima omogućila rekvizite za djecu (kačkete, majice, narukvice, lopte itd.).

– Opština Šamac se u ovaj projekat uključila 1999. godine s ciljem da se djeca druže sa djecom iz drugih opština i razvijaju prijateljstva. Nekoliko godina smo sa djecom iz Orašja, a prije je bilo iz drugih gradova – kaže Ivkovićeva.

– Manifestacija ima cilj da se djeca druže i stiču nova znanja koja će uticati na njhov dalji razvoj – kaže Ivkovićeva.

Ona je podsjetila da je škola otvorena 1999. godine traje i danas, a da su najviše zaslužni za nju direktor škole u Sarajevu Esad Hadžijusufović – Tunti i prvi lider Veselin Ivković.

Lider škole iz Orašja Omer Nurkić kaže da sam jubilej govori puno o cijelom projektu.

– Zajedno smo u ovom projektu, širimo fudbalsku priču, druženje i socijalizaciju djece.. Pored svega dobrog u ovom projektu novina je formiranje ženske fudbalske selekcije – kaže Nurkić.

Nemanja Tešanović iz Šamca krenuo je u „Otvorenu zabavnu školu“ sa sedam godina, a danas je trener i mladić koji završava fakultet.

– Iz iskustva kao mali, zatim kao asistent, nakon toga i trener škole kažem da je ovde najbitnija zabava i širenje novih prijateljstava. Od kako sam krenuo na fakultet morao sam da napustim poluprofesionalnu karijeru igrača, igram u četvrtoj ligi RS. Kada završim fakultet, vratiću se profesionalno fudbalu – kaže Tešanović.

(Glas Regije)

Tagovi: