Banjalučanki ukrali identitet: Fotografijama njene kćerke tražili novac

Prevaranti u ličnim porukama traže novac govoreći kako sami odgajaju dijete s invaliditetom i očajni su. Besramno računaju na dobrotu i naivnost ljudi.

Željka Perišić Ninković iz Banjaluke upravo je potvrdila da joj se sve ovo desilo, piše portal 24sata.hr.

U Facebook grupama za podršku roditelja djece s invaliditetom u Hrvatskoj počeli su se pojavljivati lažni profili. Lopovi su ukrali fotografiju s tuđeg profila, obično iz inostranstva, složili profil s izmišljenim imenom, a zatim tražili novac.

“Do sad sam imao takva tri slučaja u proteklih nekoliko sedmica. Predstavljaju se kao roditelji djece s autizmom ili Down sindromom. Nakon prihvatanja prijateljstva odmah je uslijedio upit za pozajmicu. Ali fotografija mi je bila poznata, a ime nije. Sjetio sam se prave vlasnice slike i bilo je jasno da je riječ o prevarantu. Raskrinkao sam tu osobu i rekao da se lažno predstavlja. Odmah nakon toga me blokirala a zatim je profil ugašen. Ali nakon par dana pojavljuje se novi profil sa ukradenim fotkama majke iz Crne Gore, a upravo sam dobio poruku da se lopov koristi i slikama djeteta s autizmom” – ogorčeno priča Siniša Bosanac iz Facebook grupe Pomozimo djeci s invaliditetom.

bl2

Njemu se javila Sandra Badelj iz Križevaca, ali on lično poznaje ženu s djetetom na slici, Željku Perišić Ninković (39) iz Banjaluke. Odmah ju je obavijestio o krađi.

“Nakon što mi je Siniša javio, odmah sam prijavila Facebooku lažni profil, a zamolila sam prijatelje da učine isto. Ubrzo nakon toga taj profil je izbrisan. U mom slučaju su ukrali jednu fotografiju, koja je ranije korištena u medijima za potrebe intervjua, budući da sam predsjednica Udruženja “Dajte nam šansu – Zvjezdice”. Moja kćerka Milica (12) ima Downov sindrom. Osjećala sam se zaista strašno, imala sam osjećaj da me neko nadgleda” – priča Željka zgrožena činjenicom da postoje ljudio koji su spremni okoristiti se invaliditetom ili bolešću djece za novac, piše portal 24sata.hr.

Prevladao je osjećaj gađenja dok je gledala prepisku osobe koja je za svoj nedopustiv čin ukrala njeno lice i lice njenog djeteta.

Policija obavila razgovor

“Takođe, osjećala sam i strašnu ljutnju zbog činjenice da se neko usudio koristiti poteškoću mog djeteta da bi stekao neku korist. Koristiti bilo koga za svoje neke ciljeve je strašno, a kad su u pitanju djeca s teškoćama koju koriste za takve stvari još je strašnije” – ogorčeno priča Željka Perišić Ninković.

Nije obavijestila policiju jer razgovor nije ni došao do toga da prevarant uzme novac budući da su ga na vrijeme razotkrili. Prihvatajući prijateljstvo takvih osoba prevaranti dolaze do vlasnikove liste prijatelja te time proširuju krug potencijalnih žrtava. Siniša Bosanac o svemu je obavijestio i hrvatsku policiju s kojom je već obavio razgovor. U MUP-u su potvrdili da istražuju slučaj, piše portal 24sata.hr. Ista je situacija s još dva lažna profila.

bl3

Kazneno djelo prevare

Vlasnica jednog od njih takođe je otkrila prevaru pa je na svom profilu prijateljima i pratiteljima napisala upozorenje:

“Želim da svi prijavite ovaj lažni profil koji pokušava doći do novca. Nama novac nije neophodan. Hvala što nas pratite i podržavate” – napisala je uz screenshot lažnog profila na kojem je izmišljeno ime Ivona Zarić iz Vinkovaca.

Prava vlasnica nije iz Hrvatske. Iz MUP-a upozoravaju ljude da ne nasjedaju na takve i slične pokušaje krađe, a prilikom komunikacije s nepoznatim ljudima treba biti posebno pažljiv kome dati svoje povjerenje.

“S obzirom na činjenicu da se internet i društvene mreže sve više koriste kao platforma na kojoj se čine razni oblici kaznenih djela, policija posebno i svakom prilikom upozorava građane da provjere s kim komuniciraju na tim platformama i je li im ta osoba poznata i u stvarnom životu. Internet omogućuje anonimnost i lažno predstavljanje, pa zato u odnosu na konkretno učestvovanje u humanitarnoj pomoći savjetujemo građanima da svoj novac, ukoliko ga žele donirati, povjere ovlaštenim organizacijama za pomoć” – saopštili su iz MUP-a.

Objašnjavaju nadalje kako je u navedenim slučajevima o kojima smo pisali u riječ o kaznenom djelu prevare, a u pojedinim sličnim slučajevima i o lažnom predstavljanju.

Admini uklanjaju profile

“Na Facebooku je obveza administratora ukloniti lažne profile. Nekad to rade automatizmom, a ponekad im je potrebna pomoć korisnika kako bi ustanovili koji su to profili. Zato je važno pozvati policiju, ali svaki lažni profil prijaviti administratoru kako bi ga mogao izbrisati i onemogućiti daljnju štetu” – objasnili su.

Iskorištavaju djecu sa teškoćama

Željka ima kćerku Milicu s Downovim sindromom i predsjednica je Udruženja za djecu s teškoćama. Pretpostavlja da su zato ukrali ovu fotografiju.

(Index.hr)

Tagovi: