Kardiohirurgija u okviru UKC RS

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS opredjeljenja je da se kardiohirurgija realizuje u Poliklinici odnosno južnom krilu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u Banjaluci.

Kako je saopšteno iz tog ministarstva, oni su nedavno zaprimili od UKC RS Studiju ekonomske opravdanosti izgradnje i formiranja kardiohirurgije po principu javno-privatnog partnerstva.

"Imajući u vidu da je riječ o vrlo kompleksnoj grani medicine, za realizaciju jednog ovakvog projekta potrebno je ispuniti sve infrastrukturne, tehničke i kadrovske uslove i tom poslu je potrebno pristupiti vrlo oprezno i po jasnim procedurama koje nalaže Zakon o javno-privatnom partnerstvu u RS", navode u Ministastvu.

Nadaju se da će u saradnji s Ministarstvom finansija pronaći najbolji model i rješenje za realizaciju ovakvog projekta.

"Nakon završetka cjelokupne procedure, pribavljanja mišljenja i analiza svih relevantnih institucija, Ministarstvo finansija će informisati Vladu RS o prijedlogu projekta izgradnje i formiranja kardiohirurgije u UKC RS", navode iz ovog ministarstva.

Ističu da će se, imajući u vidu da je riječ o vrlo kompleksnoj grani medicine i s aspekta školovanja i osposobljavanja kadra, u saradnji sa privatnim partnerom raditi na tome da se za kardiohirurške intervencije obezbijedi kvalitetan kadar i istovremeno radi na jačanju domaćeg kadra i kapaciteta.

Napominju da je kardiologija kod nas vrlo razvijena grana medicine i jedna od perjanica zdravstvenog sistema RS.

"Pejsmejker centar UKC RS, koji sada radi u novim, savremenim uslovima bilježi odlične rezultate, kao i sala za kateterizaciju srca UKC, a slično je i s radom angio sale u bijeljinskoj bolnici, čiji je uspjeh veliki korak za cjelokupno zdravstvo u RS. Po broju i uspješnosti izvedenih procedura, kao i stručnosti kadra u oblasti interventne kardiologije možemo se uporediti s najuspješnijim klinikama tog tipa", navodi se u dopisu.

Kako dodaju, sve bolnice u RS raspolažu medicinskom opremom i kadrom neophodnim za zbrinjavanje pacijenata s kardiovaskularnim smetnjama, a za pacijente u akutnom stanju uspostavljen je vazdušni medicinski transport Helikopterskog servisa RS.

"Kada je riječ o pacijentima iz RS kojima je neophodna kardiohirurška intervencija, oni se zbrinjavaju u drugim centrima u regionu, a troškove liječenja snosi Fond zdravstvenog osiguranja RS", kažu u Ministarstvu.

Podsjećamo da su "Nezavisne" objavile da RS nema niti jednog kardiohirugra ni za djecu ni za odrasle, te zbog toga pacijenti idu na liječenje u FBiH i Srbiju.

(NEZAVISNE)

Tagovi: