Proširuju parkinge da podebljaju prihode

Povećanjem broja parking mjesta i boljom kontrolom u ovoj oblasti prihodi od naplate parkiranja u većini gradova Republike Srpske u prvih šest mjeseci ove godine nadmašili su lanjske iznose u gradskim kasama.

U lokalnim zajednicama kažu da će prikupljeni novac biti potrošen za osavremenjivanje parking sistema kroz uvođenje novih tehnologija, pa se u narednom periodu može očekivati još bolja zarada po ovom osnovu.

U Banjaluci su se u prvih šest mjeseci ove godine od parkinga u budžetsku kasu slila 1,93 miliona maraka, a u Gradskoj upravi očekuju da će ovogodišnja zarada nadmašiti prošlogodišnju.

- Cijena parkiranja u nultoj i prvoj gradskoj zoni iznosi marku za sat, dok je u drugoj zoni cijena 0,50 KM po satu - istakli su u Gradskoj upravi Banjaluka.

Dodaju da je u 2016. godini zabilježeno gotovo tri miliona parkiranih vozila, što je za deset odsto više nego u 2015.

U opštini Istočno Novo Sarajevo, jedinoj u sklopu grada Istočnog Sarajeva u kojoj se naplaćuje parking, kažu da je prihod znatno povećan u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

- Zarada od parkinga u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 11.857 KM, a na prostoru naše opštine je oko 250 parking mjesta, s tim što nisu sva u sistemu naplate parkiranja - rekli su u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Povećanje zarade od naplate parkinga bilježe i na jugu Srpske, pa je po tom osnovu u gradsku kasu Trebinja inkasirano 79.589 KM.

- Lani je u istom periodu zarada od naplate parkinga bila 69.985 KM, a uzrok povećanja prihoda je veći broj turista i uspostavljanje bolje kontrole naplate - istakli su u Upravi grada Trebinja, naglasivši da raspolažu sa 646 parking mjesta te da je u planu proširenje parking zona.

Prihodi grada Bijeljina po osnovu komunalne takse za korišćenje prostora za parkiranje u prvih šest mjeseci ove godine na istom su nivou kao lani i iznose 51.300 KM. Međutim, u ovom gradu planiraju da povećaju broj parkirališta, zahvaljujući čemu bi se više novca slilo u budžet.

- Kontrola i naplata parkiranja obavlja se na 855 parking mjesta u dvije zone, crvenoj i plavoj. U planu je i povećanje broja parking mjesta izgradnjom javne garaže, gde će najveći dio novca od parkinga biti utrošen - rekli su u Bijeljini.

Sudeći prema iznosu u gradskoj kasi, zarada od naplate parkinga u Prijedoru nešto je manja u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isti period lani.

- Prihod grada po osnovu parkiranja za prvih šest mjeseci iznosi oko 176.500 KM i manji je za oko 2,5 odsto u odnosu na isti period lani, ali je za oko 12 odsto veći u odnosu na 2015. godinu - rekli su u Gradskoj upravi Prijedor.

Prijedorčanima je na raspolaganju oko 2.000 parking mjesta, od kojih je 580 pod naplatom.

Zvornik

Gradska uprava Zvornik nije uvela sistem naplate parkiranja na parking mjestima, tako da nema prihode po ovom osnovu.

- Raspolažemo sa oko 700 parking mjesta na javnoj površini, a od toga 300 mjesta je u potpunosti uređeno i obilježeno, dok ostala parking mjesta nisu obilježena. U skorije vrijeme planiramo gradnju garaže sa 150 parking mjesta, a planirano je i uvođenje sistema naplate parkiranja po zonama - rekli su u Gradskoj upravi Zvornik.

Zarada od parkinga u gradovima (za šest mjeseci 2017. godine)

1,93 miliona KM - Banjaluka

79.589 KM - Trebinje

51.300 KM - Bijeljina

176.500 KM - Prijedor

11.857 KM - Istočno Novo Sarajevo

 

(glassrpske.com)

Tagovi: