Doboj - Banjaluka: Nova oprema za bezbjednije pruge

Postavljanjem signalizacije na željezničkim stanicama i polubranika na pružnim prelazima povećava se bezbjednost kako u željezničkom, tako i drumskom saobraćaju na dionici Banjaluka - Doboj, gdje je u više navrata dolazilo do podlijetanja automobila pod voz.

Riječ je o radovima koji se izvode u sklopu projekta "Modernizacija sistema signalizacije i telekomunikacija na dionici Banjaluka - Doboj", a nova signalizacija uz prugu postavljena je na željezničkim stanicama Ostružnja, Snjegotina, Jošavka, Čelinac, Vrbanja i Banjaluka.

Kako su objasnili u "Željeznicama RS", vrijednost projekta iznosi oko 19 miliona evra, a finansira se iz kredita EIB-a i EBRD-a  iz 2006. godine.

- Kredit je namijenjen prvenstveno za remont pruge. Međutim, domaćinskim ponašanjem ovo preduzeće je prilikom tenderskih procedura ostvarilo uštede, pa je taj novac preusmjeren na podizanje bezbjednosti na svim željezničkim stanicama od Banjaluke do Doboja - kazali su u "Željeznicama RS".

Dodali su da će polubranicima biti obezbijeđeno 11 pružnih prelaza, a u toku je i postavljanje oko 90 kilometara optičkog kabla da bi, kako navode, telekomunikaciona infrastruktura bila podignuta na najviši nivo.

- U pomenutim stanicama je bilo i građevinskih radova tamo gdje je to bilo neophodno, a projekat je obuhvatio i dio elektroenergetskih radova, tačnije gradnju šest trafo-stanica, ugradnju grijača i skretnica - objasnili su u "Željeznicama RS".

Prema njihovim riječima, na dionici Banjaluka - Snjegotina predviđena je ugradnja sistema daljinskog upravljanja saobraćajem koji bi u budućnosti trebalo da se integriše sa ostalim stanicama osiguranim kroz prethodne projekte, te obezbijedi upravljanje kompletnom dionicom.

Rok za završetak ovih radova, istakli su u "Željeznicama RS, je 31. decembar ove godine.

- Svi nabrojani uređaji i radovi imaju zadatak da bezbjednost odvijanja željezničkog saobraćaja podignu na najviši nivo, koji je u skladu sa zakonima EU, i znače mnogo za željeznički saobraćaj - istakli su u "Željeznicama RS".

Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović istakao je da postavljanje branika i polubranika, te dodatne signalizacije i sistema značajno povećava bezbjednost saobraćaja, posebno ako se u obzir uzme da je riječ o novim tehnologijama.

Saobraćajne nesreće

Prije nešto manje od pola godine na pružnom prelazu u selu Stanovi nadomak Doboja desila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je život izgubila četvoročlana porodica.

U posljednjih šest godina na pružnim prelazima u Srpskoj poginule su 22 osobe, a samo na pravcu Prijedor - Novi Grad bilo je desetak smrtnih slučajeva.

(GLAS)

Tagovi: