Stanovnici Bjelajca strahuju: Fabrika ''ubija'' selo

Stanovnici sela Bjelajce, nadomak Mrkonjić Grada, skoro svakodnevno se žale na fabriku „R-S Silicon“ koja je započela sa radom 2015. godine, zbog ogromnog ispuštanja dima koji im, kako kažu, ugrožava zdravlje i poljoprivredne usjeve.

Iz same uprave pomenute fabrike, kao i od vlasti na toj opštini, kažu da farika ispunjava sve potrebne uslove za rad te da nema ništa sporno u njenom radu.

Ako takvu konstataciju iznesete nekom mještanu sela samo će vam se nasmijati. I to onako, ironično.

''Mogu oni da kažu šta god hoće. Dokle više da nas smatrate budalama?! Danas se za posao čistačice u nekoj firmi dobija „preko veze“ i još moraš biti politički podoban. A, kamoli tamo nekakva dozvola za rad i filteri o kojima pričaju da ih imaju. Imao sam dobru njivu ovde dole ispod kuće. Žena i ja smo to svake godine obrađivali. Krompira imaš za cijelu godinu. Luka, mrkve isto tako. Sad sve to moram kupiti jer od moje njive više nema ništa. Nema smisla je više ni uzorati. Od kad postoji ta fabrika mi više niti imamo voća niti nam je išta kako treba“ , priča nam jedan od mještana sela.

„R-S Silicon“ je toliko pogoršao život u selu „Bjelajce“ da mnogi mještani uveliko žele da prodaju svoja imanja i da se presele što dalje od tog mjesta i te fabrike.

Zaista, ako prođete putem koji vas vodi kroz selo naići ćete na ogromnu količinu dima koji ta fabrika ispušta. Da li je zaista taj dim štetan mi to ne znamo, ali ako je suditi po iskustvu mještana oni imaju veliki problem.

Treba reći i da je Bjelajce jedno od rijetkih sela na tom područiju koji imaju opremljenu osnovnu školu i još ponešto đaka, ali kako im data situacija nalaže i kako će s vremenom biti prinuđeni da se isele, pitanje je šta će i od tog sela ostati.

Dok se predstavnici ovdašnje vlasti na sva zvona hvale kako su s tom fabrikom otvorili i znatan broj radnih mjesta, mještani samo Boga mole za pomoć, jer znaju da se protiv sile velikih moćnika ne mogu izboriti. 

PIŠE: I.L.

 

 

Tagovi: