Sanja Bajić čuva Zmijanjski vez od zaborava (FOTO)

Kolekcija nakita Tragovi ukrašena ornamentima Zmijanjskim vezom, čuvar je tradicije duha i istorije Krajine. Za ovaj unikatini nakit zaslužena je Sanja Bajić iz Banjaluke.

’’Nakitom sa Zmijanjskim vezom čuvam tradiciju i pokazujem je javnosti. To je moj skromni doprinos očuvanju naše kulturne baštine i promocija kulturnog blaga“, kaže Sanja Bajić.

Autentične ornamente uklapa u medaljone različtitih oblika koji su veoma nosivi kako u svakodnevnim tako i svečanim kombinacijama.  Za izradu koristi pamučno platno, tamnoplavi konac, a medaljoni su izrađeni od antialergijske legure i srebra koji  izrađuje u filigranu i smoli.

„Odabrani autentični motiv Zmijanskog veza vezem na pamučnom platnu tamnoplavim koncem, tehnikom pokrstice, zatim ga uklopim u odgovarajući medaljon i zaštitim smolom, kako bih postigla dugotrajnost. Svaki motiv je priča za sebe. Veličina motiva diktira vrijeme potrebno za vez, zatim slijedi uklapanje veza u medaljon i na kraju zaštita. Može se reći da cijeli proces izrade jednog medaljona traje oko tri dana“, objašnjava Sanja Bajić.

Bilo da je izrađen u bižuteriji ili srebru nakit lako pronalazi put do poštovalaca tradicije različite starosne dobi, a idealan je poklon za drago lice.

Tragovi su nastali sasvim slučajno priča nam Sanja.

„Iz neuspjelog pokušaja da određeni komadić drveta ugradim u metalni medaljon. Kako bih imala nosiv medaljon rodila se ideja da ga ispunim komadićem izvezene tkanine“, priča Sanja Bajić.

Zmijanjski vez joj je bio najbliži, kako kaže, najinteresantniji, jednobojan sa mnoštvo različitih ornamenata, tamnoplav, elegantan, neprekidan izvor inspiracije.

„Tako je nastao moderan, neobičan komad nakita sa tragom prošlosti, pa je i naziv Tragovi došao sam po sebi. Zahvaljujući pozitivnim kritikama etnologa Muzeja Republike Srpske, Danijele i Vladimira Đukanovića na moj rad, Tragovi već četiri godine izazivaju interesovanje kod nas, a i šire“, kazala je ona za ’’mojabanjaluka.info’’.

Promocija Zmijanjskog veza kroz nakit Tragovi

Saradnjom kroz članstvo sa Udruženjem kreativaca „Draganasgarden“, Tragovi su predstavljeni javnosti kroz revije, sajmove, izložbe, radionice. Tako su Tragovi promovisani u Švedskoj, u Sankt Petesburgu, ali i Muzeju RS.

„Nakit Tragovi dobija etiketu najboljeg autentičnog proizvoda u kategoriji tradicionalnih ženskih radova u okviru Dana preduzetništva žena u BiH, koji je dodijelilo Udruženje poslovnih žena u BiH u maju 2017. godine“, rekla je Sanja Bajić.

Posebno je ponosna što su Tragovi imali izložbu u okviru Kočićevih dana, jer je  to pečat njene  dosadašnje saradnje sa Muzejom RS.

Kako govori, bila joj je čast da njeni  radovi  budu  prikazani poštovaocima lika i djela velikog pisca i narodnog tribuna Petra Kočića.

Osim toga, Sanja već deset godina izrađuje i nakit od drveta "Krug", za šta koristi orah, šljivu, bagrem, tisu. Komadiće drveta, zaštiti ili ih u zavisnosti od vrste drveta i oboji, te naniže na ogrlicu ili medaljone. Sav nakit se izrađuje ručno.

Ovo je najbolji primjer kako kreativna ideja i rad zajedno mogu stvoriti prepoznatljivost koja čuva tradiciju i kulturnu baštinu  koja će ostati u nasljeđe generacijama.

Inače, Zmijanjski vez uvršten je 2014. godine na UNESCO-vu listu kulturne baštine.

                                                                            PIŠE: MILENA ŠPIRIĆ

Tagovi: