Rade Čajić padobranom skače 41 godinu (FOTO)

Rade Čajić prvi put padobranom je skočio 1. maja 1977. godine sa sedamnaest godina, danas poslije 41 godinu, on se i dalje aktivno bavi padobranstvom u Vazduhoplovnom društvu ''Skydive'' iz Banjaluke.

Skočio je preko 3 400 puta, od čega 500 kao tandem skok pilot.

''Nema načina da se riječima predoči ono što se može osjetiti kada ste gore na visini, nebu pod oblacima. Jedan poseban osjećaj je kada vam lice prekrije vazduh koji udara u vas brzinom od 220 kilometara na sat'', objašnjava Čajić za ''mojabanjaluka.info''.

Vazduhoplovni klub ''Skydive'' postoji osam godina, bavi se letenjem i padobranstvom. Radi zajedno sa aero-klubom ''Prijedor'', te su lokacije klubova Zaslužani Banjaluka i Urije Prijedor, a od četiri aviona koja su ova dva kluba imali napravili su jedan koji je funkcionalan za njihove potrebe.

''Radimo zajedno sa aero-klubom 'Prijedor'' imamo zajedničku letjelicu i instrukture. Organizujemo škole padobranstva i letenja za sve one koji su zainteresovani, do sada je kroz školu padobranstva prošlo od 25 učenika. Imamo sportsku ekipu od šest članova i njih upućujemo na padobranska takmičenja'' kaže  Čajić.

Rade objašnjava da bi ste samostalno skočili morate prvo dobiti dozvolu za samostalno skakanje, a do nje se dolazi kroz školu i kada uraditi od 80 do 100 samostalnih skokova.

Kako je naveo za to je potrebno oko dvije godine jer je sezona skakanja od maja do septembra, oktobra, zavisno od vremenskih prilika.

''Vrijeme je od ključnog značaja i da su tu važna faktora, da ne pada i da se zemlja vidi sa mjesta odakle se pada. Inače, ne skače se kada je oblačno jer se tada ništa vidi. Profesionalni padobranci skaču i kada je oblačno“, rekao je Čajić.

Rijetki su oni koji naprave 80 i više skokova. Većina se prije odluči na tandem skok sa tandem pilotom. Za osam godina postojanja "Skydiv“ bilo je 1.200 tandem skokova.

Čajić nam priča da ljudi uglavnom skaču jer imaju želju da to urade, a neki iz želje da prebrode strah od visine. Objašnjava nam kako se strah primjeti kod svih kada prvi put skaču.

''Dolje na zemlji licu su srećna i nasmijana, a kada je potrebno da se izađe iz aviona lica se promjene. Na 90 odsto lica se može pročitati 'šta mi je ovo trebalo' i 'zašto sam ovdje'. To traje 15 sekundi dok se ne odvoji od aviona, a onda kada se osjeti brzinu vjetra i kada se otvori padobran i spusti na zemlju, sreća se vraća na lica'', objašnjava Čajić.

Kako kaže ima i onih koji žele da odustanu, uglavnom zbog straha. Kada se to desi, avionom naprave još dva do tri kruga i pokušaju osobi objasniti i reći zašto je došao gore.

''Mi ih učimo da strah kontrolišu jer stah može biti teret i blokirajuća stvar. Olovne čizme sa kojima ne možeš maknuti. Strah čovjeka drži budim i uvijek drži na oprezu'', kazao je Rade Čajić za mojabanjluka.info.

Za tandem skok važna je kilaža. Najoptimalnije je od 75 do 80 kilograma, a Čajić izvodi tandem skok i sa osobom do 105 kilograma.

''Priprema za tandem skok traje 20 minuta na zemlji i tada kandidata upoznajemo sa pojedinostima, na koji način treba iskrivi tijelo u padu. Zatim se penjemo od 25 do 30 minuta, oko 40 sekundi slobodno padamo, kada se padobran otvori letimo sa njim oko šest do sedam minuta'', rekao je Čajić.

Priča o padobranstvu je priča o takmičenju čovjeka samim sa sobom. Takmiči se želja i malo straha koji se pojavi kada se nađete u dotada neviđeni visinama.

''Sada se i ja takmičim sam sobom i trudim se da svakim danom budem bolji nego juče. U ovim godinama moram osluškivati svoje tijelo ako želim da se ovim još bavim. Dobro sam naučio tijelo i mozak da razgovaraju“, zaključuje Čajić.

Vazduhoplovni klub „Skydive“ nastupa na brojnim takmičenjima, a prvog vikenda oktobra odlaze na takmičenje u Beogradu. Ono što najviše nedostaje ovog sportskom kolektivu su sponzori koji bi im pomogli u odlascima na takmičenja i nabavci opreme.

 

                                                                   PIŠE: MILENA ŠPIRIĆ

Tagovi: