Krajem iduće sedmice brže od Banjaluke do Prnjavora

Dionica autoputa "9. januar" od Banjaluke do Prnjavora, na potezu od Mahovljanske petlje do laktaškog sela Drugovići, biće puštena u saobraćaj krajem iduće sedmice.

Kako su objasnili u preduzeću "Autoputevi RS", gotovo svi radovi na dijelu puta dugom desetak kilometara su pri kraju. Ostalo je da bude obavljen tehnički prijem i izdate potrebne dozvole kako bi automobili mogli da kroče na novu dionicu.

- Time će vozačima, posebno onima koji su prinuđeni da se svakodnevno kreću pravcem od Banjaluke do Prnjavora i obrnuto, umnogome biti olakšana vožnja u predstojećem zimskom periodu, jer će na raspolaganju imati autoput umjesto dosadašnjeg magistralnog puta preko prevoja Tutnjevac - kazali su u "Autoputevima RS".

Dodali su da putarina na ovoj dionici neće biti naplaćivana sve do okončanja izgradnje i preostalog dijela autoputa od Banjaluke do Prnjavora.

- Međutim, vozači koji će od Banjaluke do Prnjavora putovati preko Mahovljana i Drugovića putarinu će plaćati u Jakupovcima, na autoputu Gradiška - Banjaluka - kazali su u ovom preduzeću.

Što se tiče radova na ostatku trase, dodali su da se izvođač, odnosno konzorcijum koji čine preduzeća "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja, drži utvrđenog plana, te da se radovi odvijaju planiranom dinamikom.

Vozači nisu krili zadovoljstvo što će trasa uskoro biti puštena u saobraćaj.

- Jedva čekam da bude završeno i ono malo dionice što je ostalo do Doboja. Kad se u saobraćaj pusti kompletan autoput od Banjaluke do Doboja umjesto sat i po, voziću se oko jednog časa - kazao je Banjalučanin Mirko R.

Gradnja dionice autoputa "9. januar" na pravcu od Banjaluke do Prnjavora počela je 1. septembra 2014. godine. Ugovorena vrijednost radova je 158 miliona evra, a projekat je finansiran kreditom Evropske investicione banke. Puštanjem u saobraćaj kompletne dionice autoputa "9. januar" na pravcu od Banjaluke do Prnjavora mreža autoputeva u RS imaće više od 100 kilometara.

Dionica Doboj - Prnjavor

Dionica autoputa "9. januar" od Prnjavora do Doboja, duga oko 36 kilometara, puštena je u saobraćaj u septembru prošle godine. Na tom dijelu autoputa izgrađeni su zahtjevni objekti, među kojima je i most preko rijeke Bosne dug 411 metara. Gradnja ove dionice finansirana je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180 miliona evra.

(Glas)

Tagovi: