Putin podržao izgradnju rusko-srpskog hrama u Banjaluci

Ruski arhitekti projektuju rusko-srpski hram u Banjaluci. S izgradnjom rusko-srpskog hrama u Banjaluci upoznat je i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je bez zadrške podržao projekat.

Kao što je saopšteno ranije, osnovu projekta petokupolne crkve sa zvonikom u vidu šatora činiće jedan od starih ruskih hramova.
U hramu će biti tri oltara: u ime Preobraženja Gospodnjeg, Carskih mučenika i Svetog Simeona i Save, rodonačelnika dinastije Nemanjića.

Arhitekta Aleksej Kapustin je o tome saopštio predsjedniku za vrijeme njegovog susreta s mladim naučnicima na omladinskom forumu “Tavrida” na Krimu.

U Banjaluci su, u međuvremenu, održani radni sastanci na kojima je razmatran projekat budućeg hrama.

Jedan od glavnih inicijatora izgradnje, Banjalučki episkop Jefrem, primio je arhitekte iz Moskve i zajedno sa lokalnim stručnjacima je razmotrio projekat hrama.

Poslije završenih sastanaka vladika je u specijalnom pismu izrazio veliku zahvalnost rektoru Moskovskog arhitektonskog instituta akademiku Raasn i Rah d. o. Švidkovskom zbog ličnog angažmana na realizaciji projekta izgradnje rusko-srpskog hrama.

Episkop se D. O. Švidkovskom posebno zahvalio na mladim stručnjacima MARHI arhitektama Alekseju Kapustinu i Aleksandri Skabičevskoj.

– Za nas je velika čast da radimo sa stručnjacima tako visokog ranga – istakao je vladika i dodao da su imali “vrlo plodno” razmatranje eventualnog projekta hrama koji smo odobrili u glavnim crtama.

(Informer)

Tagovi: