Razija Mujanović primljena u Kuću slavnih (FOTO)

Ulaskom u FIBA Kuću slavnih, krunisano je 27 godina brilijantne karijere svojevremeno jedne od najboljih košarkašica svijeta Razije Mujanović.

Igračica koja je s reprezentacijom nekadašnje SFR Jugoslavije bila evropski, svjetski i olimpijski viceprvak, te je predvodila reprezentaciju BiH u prvom nastupu na Evropskom prvenstvu 1997, u odabrano društvo velikana u generaciji 2017. uvrštena je zajedno sa muškim kolegama Tonijem Kukočem, Dušanom Ivkovićem, Šejkil O' Nilom, Valdisom Valtersom, Perom Kameronom i Mikijem Berkovičem, kao i čuvenom selekcijom SAD sa Ljetnih olimpijskih igara u Barseloni 1992.

Svečana ceremonija održana u subotu naveče u Miesu, nedaleko od Ženeve, "Iako mnogi misle da jeste, za uspjeh nije dovoljan talent i visina. Put do spotskih visina popločan je trudom i višegodišnjim odricanjem. Ulazak u Kuću slavnih posljedica je svega onoga što čovjek može da izbori svojim radom", kazala je najbolja košarkašica BiH svih vremena i jedna od rijetkih žena čije je ime uvršteno u Kuću slavnih.

U obraćanju pristnim četvorostruka klupska prvakinja Evrope govorila je o svom rodnom kraju, dolsku u Tuzlu. U karijeri dugoj skoro tri decenije naglasila je da posebno mjesto zauzima evropsko zlato 1989. u dresu tuzlanskog Jedinstva.

 

"Ja sam punih 27 godina provela pod obručima, na parketu u sali. Košarka je moj život. U tom sportu sam doživjela najsretnije i najtužnije trenutke, a ja ću se sjećati samo onih lijepih", kazala je Mujanovićeva, koja je na ceremoniju došla u društvu nekadašnje koleginice i takođe vrhunske košarkašice Time Džebo.   

Horasio Muratore, predsjednik FIBA naglasio je da je izuzetno ponosan na klasu 2017. koja ulazi u Kuću slavnih.

"Oni su pozitivno uticali na naš sport i pomogli njegovom rastu u svim krajevima svijeta već dugi niz godina. 2017. je važna jer u njoj FIBA proslavlja 85. godišnjicu postojanja i deset godina postojanja Kuće slavnih. Proslavljajući jubilej ove godine napravili smo i izuzetak pa su zbog vrhunskog doprinosa razvoju košarke u Kuću slavnih uvrstili i jednu ekipu. Riječ je o drim zimu sa OI 1992.", istakao je Muratore.

(NEZAVISNE)

Tagovi: