ŽFK ''Sloga'': Predstavljaju BiH u svim bojama i nacionalnostima

Da kojim slučajem pojedine bh. političare nekad put navede do Petrova, na stadion ''Lužanjak'' podno Ozrena, onda bi vjerovatno saznali i uvjerili se kako je život u BiH lijep i kako za sreću malo treba.

U ovom malom mjestu već 10 godina egzistira Ženski fudbalski klub Sloga Kakmuž  Petrovo, u kojem trenira preko 30 fudbalerki i koji predstavlja BiH u svim bojama i nacionalnostima.

Radi se o veoma stabilnom klubu, za kojeg je karakteristično da u njemu igraju djevojke iz skoro cijele dobojske regije.

Tako na treninge i utakmice Sloge dolaze fudbalerke iz Tešnja, Teslića, Zenice, Jelaha, Orahovice, Gračanice...

U ovom malom, ali ponosnom i veoma uspješnom kolektivu je stvorena takva klima da igračice s merakom dolaze na treninge.

Nije problem ni to što neke promijene i po nekoliko prevoznih sredstava da stignu na odredište. Merjemi, Andreji, Mariji, Amri, Tijani je najvažnije da budu zajedno. A u klubu ističu da je nevjerovatno kakva atmosfera vlada u ekipi.

"To se ne može opisati riječima. Jednostavno to morate doći i vidjeti", ističe alfa i omega ekipe Nevena Petković te dodaje da je samo njihov bivši trener Jugoslav Jokić zalužan za ono što danas Sloga ima.

Pokojni Jugoslav Jokić je bio jedan od osnivača kluba i čovjek koji je imao viziju da sport može spajati bez obzira na nacionalnu pripadnost, a u toku 10 godina koliko klub postoji tu viziju je i ostvario. Stvorio je klub koji cijeni sve vrijednosti koje se danas polako zaboravljaju.

"Za sve je zaslužan naš pokojni trener Jugoslav Jokić Turšija. On je tragično nastradao 26. avgusta ove godine na magistralnom putu M4 Tuzla  Gračanica.  On je bio naš drugi otac, voljen trener na svaki mogući način. U spomen na njega igračice na svaku utakmicu izlaze s njegovim majicama. Prvu utakmicu bez njega svi smo preplakali. Njemu je najbitnije bilo da vidi sretnu BiH i mi smo ponosni što je od našeg kluba napravio pravi multietnički klub", priča Nevena, koja je ujedno i član Nadzornog odbora Sloge.

Iako je klub doživio nenadoknadiv gubitak, nastavio je s radom. Sve se desilo mjesec dana prije premijernog nastupa u Premijer ligi. To je jedan od razloga zašto ekipa iz Petrova nije baš najbolje krenula u sezonu, kao i činjenica da nisu dovođena pojačanja.

Sedam poraza iz isto toliko kola nije poljuljalo samopouzdanje igračica, koje su već ranije pokazale da i te kako znaju igrati fudbal. Prošle sezone su doživjele svega jedan pooraz. Ekipu je nakon što je ih napustio njihov omiljeni trener preuzeo Simo Tumarčić, koji ujedno obavlja i funkciju predsjednika kluba.

"Obaveza je da pomognemo u ovoj situaciji u kojoj smo se našli i da zbijemo redove. Tek sada vidim koliko je jedan čovjek vukao i nosio sve na svojim leđima. Ove djevojke su najmlađe u ligi. I cilj nam je da guramo u onom pravcu koji je dosad bio, jer ovo je pozitivna priča BiH. Ovdje nema politike. Ovo je kolektiv na zdravim nogama, koji ima glavu i rep, a znamo da ova država nema to već odavno. Naša zadaća je da pazimo na njih i nastavićemo svojim putem", tvrdi Tumarčić.

U Slozi najavljuju i bolje igre na zelenom terenu, jer spletom okolnosti rezultati nisu baš najbolji u prvom dijelu sezone. Ipak, porazi koji su sastavni dio sporta ne ruše bajkovitu i pomalo nestvarnu atmosferu koja vlada među djevojkama.

"Moram istaći da su djevojke redovne na treninzima iako neke od njih moraju prevalit dug put, pa često neke i ostanu da prespavaju u Petrovu kad je vrijeme utakmice. Okupljamo se dvatri puta sedmično. S obzirom na to da nismo mogli sastaviti ekipu samo iz Petrova, naš pokojni trener Jugoslav doveo je igračice iz raznih mjesta", govori je kapiten Sloge Merjema Nurkanović i dodaje:

"Mi smo zavoljele njega, a samim tim i fudbal. Niko ne gleda na nacionalnost i odakle je ko, vezane smo dosta jedne za druge i ponosne smo što smo članovi ovog kolektiva", zaključila je Merjema, koja je iz Doboja. Još je istakla da su u sezonu krenule bez pojačanja, kao i da nešto lošiji rezultati i posljednje mjesto u Premijer ligi ne utiču previše na igračice, koje i dalje imaju veliku želju za treninzima i napredovanjem.

Igrački kadar

Boje ŽFK Sloga Kakmuž u ovoj sezoni Premijer lige BiH brane: Merjema Nurkanović, Andrea Mujketa, Admira Fetić, Tijana Ristić, Tijana Pejić, Tatjana Puljanović, Mejra Hodžić, Mejrima Skopljak, Šeherzada Skopljak, Adelisa Isić, Nikolina Todorić, Dragana Todorović, Amra Ćeman, Amra Karić.

(NEZAVISNE)

Tagovi: