Srbija dobila novu princezu (FOTO, VIDEO)

Filip Karađorđević (35) danas se, pred brojnim zvanicama, vjenčao u Saobornoj crkvi u Beogradu, sa Danicom Marinković koja je postala nova srpska princeza.

Ispred Saborne crkve okupio se veliki broj zvanica, ali i građana, koji su došli da vide prvo srpsko kraljevsko vjenčanje koje se u Srbiji održava nakon 100 godina, javlja reporter MONDA.

Vjenčao ih je patrijarh srpski Irinej.

Mladencima je kuma princeza Viktorija od Švedske, nasljednica švedskog prestola, a kum je princ Petar.

Vjenčanju je prisustvovala i kraljica Sofija od Španije.

Poslije crkvenog venčanja, biće organizovan prijem i večera na Bijelom dvoru na Dedinju.

Od predstavnika vlasti na vjenčanje je došla predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, a prisutni su i ambasadori stranih zemalja, među kojima i američki ambasador.

Tu su i prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, princ Filip i Aleksandar (mladoženjina braća), princeza Linda Karađordjević, princ Mihailo i princeza Ljubica, princeza Jelisaveta, a prisutan je i veliki broj članova evropskih kraljevskih porodica.

Ovo je prvo srpsko kraljevsko vjenčanje poslije skoro 100 godina, tačnije od 1922. godine, kada su se na istom mjestu vjenčali kralj Aleksandar i kraljica Marija.

Filip, drugorođeni sin princa Aleksandra Drugog Karađorđevića i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance, rođen je u Ferfaksu u Virdžiniji, SAD, 15. januara 1982. Živio je u Virdžiniji do 1984. godine, a posle toga je prešao u London, gde se školovao.

On je brat blizanac princa Aleksandra i drugi u liniji nasljeđivanja srpskog prijestola, poslije princa naslednika Petra.

Unuk je kralja Petra Drugog i kraljice Aleksandre.

Diplomirao na Londonskom Univerzitetu (UCL) na odsjeku za društvene nauke, a završio je i Školu za hotelijerstvo (EHL) u Švajcarskoj. Trenutno radi sa renomiranim globalnim menadžerom za upravljanje aktivima u Londonu.

Ljubitelj je surfinga, snoubordinga, fudbala i vježbanja, a interesuju ga slikarstvo, finansijska tržišta, muzika i meteorologija, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Njegova izabranica, Danica, ćerka je našeg poznatog slikara Milana Marinkovića - Cileta i Bebe Marinković. Rođena je 1986. godine u Beogradu, a u Parizu živi od 1992. godine.

Danica je, takođe, slikarka, a u umjetničkim krugovima poznata je pod pseudonimom Dana Maar.

Školovala se u Parizu. Studirala je slikarstvo i slavistiku.

U Londonu je završila magistarske studije grafičkog dizajna na koledžu umjetnosti i dizajna - Čelsi, pri Univerzitetu umjetnosti u Londonu.

Par se vjerio u julu ove godine.

(Mondo)

Tagovi: