Političari negodiju, Orić slavi

Nakon što je Sud BiH danas donio osloboađajuće presude komandantu Armije BiH Nasera Orića i vojniku Sabahudinu Muhiću za zločin u Srebrenici, uslijedile su oštre rekacije političke javnosti i boračkih organizacija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da je nedopustivo što je Sud BiH danas prvostepeno oslobodio Nasera Orića, te pozvao Srbe koji rade u pravosudnim institucijama BiH da ih napuste.

"Ova presuda je nedopustiva jer se promoviše da je normalno da Musliman ubije Srbina. Takav slučaj je bio i za vrijeme Otomanskog carstva", istakao je Dodik nakon sastanka u Banjaluci sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u Banjaluci.

Dragan Čović komentarišući današnju oslobađajuću presudu Naseru Oriću, bivšem komandantu Armije RBiH, izjavio je da nas ona pomalo vraća unazad, prenose nezavisne.com.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da sudska odluka o oslobađanju Orića poručuje da se za zločine počinjene nad Srbima ne odgovara.

Reagovao je i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

"Pozivam Srbe da zbog ove presude, kao i posle onog što se meni dogodilo u Srebrenici, ne izgovore nijednu grču reč protiv naših komšija Bošnjaka, da gradimo prijateljstvo i budućnost sa njima. A, istinu nijedan sud, ma kako je skrivao, neće moći da sakrije", rekao je Vučić.

 Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je danas da je izricanje oslobađajuće presude bivšem komandantu  Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću konačna potvrda neprofesionalnog, selektivnog i političkog rada pravosuđa BiH.

Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac, koja je prisitvovala izricanju oslobađajuće presude ratom komandantu srebreničkih muslimana u Sudu BiH ocijenila je kao nepravdu za žrtve. Naglasila je da su 1992. godine muslimani iz Srebrenice, predvođeni Naserom Orićem došli u njeno dvorište, u njenu kuću, i ubili joj supruga, jetrvu, svekrvu i njenih dvoje djece odveli u zatvori. Poručila je da u BiH nema pravde.

- Danas su ga oslobodili, a slobodan je 25 godina - kaže Filipovićeva.

Bane Vasiljević, predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Srebrenica, kazao je da bez obzira što je Orić oslobođen "on je za srpski narod iz Srebrenice i dalje ratni zločinac".

Oslobađajuća presuda Naseru Oriću predstavlja dovoljan impuls da se definitivno održi referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH u Republici Srpskoj, smatra predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović. On je naglasio da ovako katastrofalna presuda znači "smak pravosuđa u BiH".

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić rekao je da oslobađanje Orića predstavlja krah i sumrak pravde u BiH i legalizaciju zločina nad Srbima. Naveo je da će se ovom presudom legalizovati zločin nad Srbima i otvoriti lov na Srbe u kojem će mnogi nevini Srbi stradati od Suda i Tužilaštva BiH.

- Ovo je stvarno postalo opasno - rekao je Savčić.

Naser Orić iz ratnih dana (photo: Sense-agency.com)

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da oslobađanje Orića pokazuje da se ulazi u fazu potpunog nepovjerenja u pravosudne institucije koje bi trebalo da čuvaju i štite istinu.

Istakao je da je sramotno da je čovjek koji je kriv i odgovoran za stradanja ogromnog broja Srba danas oslobođen.

- Pravda je možda spora, možda nije u datom momentu dostižna, ali smo ubijeđeni da će pravda kad-tad dobiti pravni i normalni epilog - istakao je Borenović, i dodao ,da ovakvu odluku Suda BiH smatra skandaloznom.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću u Srpskoj nije potreban nikakav referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, jer je ovo dovoljno da se konstatuje krah pravosuđa BiH.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić smatra da oslobađanje Orića predstavlja poraz i kraj Suda BiH.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da oslobađajuća presuda Oriću ukazuje da u BiH nema pravde i prava, a ako njih nema onda nema ni države, te poručio da je neminovno pravosuđe vratiti u okvire Dejtonskog sporazuma.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da iza oslobađajuće presude Oriću stoji snažan uticaj bošnjačke politike, predvođene Bakirom Izetbegovićem i da je riječ o porazu pravosuđa BiH.

Orić slavi

 Nakon današnje prvostepene presude izrečene u Sudu BiH, kojom su ratni komandant Armije RBiH Naser Orić i pripadnik Armije RBiH Sabahudin Muhić oslobođeni optužbi za ratni zločin, Orić je kratko prokomentarisao kako je pravda pobijedila.

"Pravda je pobijedila, sud je rekao svoje", kazao je Orić nakon izlaska iz sudnice u kojoj je jutros pročitano obrazloženje oslobađajuće presude, prenosi Klix.

Iz Tužilaštva BiH danas kažu da ne ne mogu komentarisati slučaj.

''Tužilaštvo BiH ne može komentirati prvostupanjsku presudu Suda BiH.Kada dobijemo pisani otpravak presude uložit ćemo žalbu na oslobađajuću presudu‘‘, navode.

Orićev advokat Lejla Čović izjavila je da je odbrana zadovoljna presudom te da su svi koji su pratili suđenje mogli očekivati njegovo oslobađanje.

Orića i Muhića optuženica je teretila da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

(agencije-portali)

Tagovi: