Kako su ''padali'' svjedoci u slučaju Orić

Nakon oslobađajuće prvostepene presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, na površinu su isplivavali detalji o pritiscima i uticaju na svjedoke, o čemu smo već izvještavali. Tročlano sudsko vijeće pritiske je zanemarilo i iz svjedočenja uzimalo samo ono što je koristilo optuženima.

Vijeće, u sastavu predsjedavajući Šaban Maksumić i sudije Staniša Gluhajić i Vesna Jesenković, od početka suđenja Oriću i Muhiću, bilo je tek nijemi posmatrač, kontradiktornih iskaza brojnih svjedoka na glavnom pretresu i prethodno u istražnom postupku.

Naprasnih "amnezija" i nelogičnosti u svjedočenjima u kojima su neodgovorenim ostala pitanja poput onih – kako je Mitar Savić, ekshumiran vezanih ruku, a poginuo "pucajući" na neprijatelja. Ili kako je nenaoružano lokalno stanovništvo, bez Orića i njegovih bojovnika, "vojevalo pobjede" nad mnogo brojnijem i do zuba naoružanom "srpskom neprijatelju" obaranjem balvana na prilaznom putu selu.

Ćutale su sudije i kada svjedoci odbrane, mahom "humanitarni radnici" nisu znali kome su humanitarnu pomoć dijelili ili ko im je bio pretpostavljeni. Ćutali su i istražioci već na početku procesa kada su sarajevski mediji nekažnjeno objavili puni identitet zaštićenog svjedoka.

Samir Avdić još 2008. godine istražiocima je svjedočio kako je Naser Orić ubio sudiju Slobodana Ilića, medicinsku sestru Radu, te još šestoro Srba. O tome je pod mjerama zaštite trebalo i da svjedoči. Ali, naprasno je u novinama osvanuo presretnuti razgovor između Avdića i Orića. Tražio je Samir, kodnog imena Aladin, od Orića 400 evra da promijeni iskaz da, kako je rekao, "razvali predmet". Zapis je ostao, a svjedok Avdić je "nestao".

Sličan scenario pripreman je i drugom zaštićenoom svjedoku Orićevom i Muhićevom saborcu koji je ubistva srpskih zarobljenika posmatrao, kako je u sudnici potvrdio, sa udaljenosti 5 – 7 metara.

Ali, za razliku od Avdića, u ovom slučaju, sistem zaštite svjedoka "nije zakazao", ali su Orić i njegovi simpatizeri i pravni zaštitnici ipak "prljavi posao" odradili. Ipak, sudsko vijeće je njegovo svjedočenje ocijenilo neuvjerljivim i nelogičnim.

"Odgovarajući na glavnom pretresu na ukazane razliku u svojim iskazima, svjedok objašnjava da prilikom davanja ranijih iskaza nije bio siguran sa kim razgovara, odnosno da li slobodno može da se izjašnjava o određenim događajim, te hoće li o tome imati opasnosti po bezbjednost. Međutim, sud cijeni da ovakvo objašnjenje nije uvjerljivo i logično", rekao je Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić.

Nisu se osvrtale sudije ni na vapaje zaštićenog svjedoka, koji je izmješten izvan BiH, da mu je porodica, koja je ostala u Federaciji, izložena torturama i pritiscima, da mu je brat praćen i da mu je prijećeno. I da mu je majka, starica od 80 godina, neposredno uoči njegovog svjedočenja brutalno premlaćena.

Orićevim prijetnjama, ucjenama i novcima nisu odoljeli ni Srbi, poput pomalo zaboravljenog bratunačkog biznismena i Orićevog prijatelja sa kojim je i poklone razmjenjivao - Sretena Petrovića. Sa pisanim iskazima, nakon što su isti u skladu sa zakonskim propisima podijeljeni Orićevoj odbrani, nezakonito je obilazio svjedoke, sugerisao ili prijetio da mijenjaju iskaze. Da umjesto protiv, svjedoče u Orićevu korist.

Nakon što je Petrovića MUP Srpske uhapsio i saslušao te o svemu izvještaj dostavio bh pravosuđu, biznismen se ućutao. Ali, svjedoci su već u sudnici svjedočili u Orićevu korist. Ibran Mustafić je rekao da ima informacije da je Sreten Petrović dobio 150.000 evra da bi to odradio.

U Orićevu korist svjedočila je čak i supruga ubijenog Mitra Savića. Suprotno očevicu, zaštićenom svjedoku, izjavila je da je Mitar ubijen u rovu.

Istražiocima nije promaklo da je izvjesni Zoran, kako ga je opisala Stojanka Savić, a prenio sudija Maksumić, ubijen isti dan kada i Mitar. No to sudsko vijeće nije zanimalo. Presudila je Stojankina izjava. Javna je tajna u Srebrenici i Bratuncu, kaže predsjednik Boračke organizacije Gojko Simić da su, za promjenu iskaza, svjedocima dijeljeni novci.

"Mnogi su kupili kuće, kupili nova auta ...vjerujem da će te srpske fekalije jednostavno isplivati na površinu", kaće Simić.

Pod prijetnjama i ucjenama svjedoci su od svjedočenja i odustajali. Poput Fahrudina Alića, autora knjige "Iza zatvorenih vrata" koji je, kako saznajemo, dobio na stotine prijetećih poruka onog trenutka kada je postupajući tužilac objelodanio da će ga kao svjedoka replike, pozvati u sudnicu.

Primjera amnezičnih, instruisanih i potplaćenih svjedoka još je mnogo – na potezu je drugostepeno vijeće Suda BiH i istražni organi.

/rtrs.tv)

Tagovi: