Kako teku pripreme za referendum?

Poslanički klubovi opozicionih stranaka, SDS, PDP i NDP,  u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su uputili dopis republičkoj Komisiji za sprovođenje referenduma od koje traže podatke o aktivnostima koja se provode na sprovođenju referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Poslanički klubovi opozicionih stranaka traže odgovor na pitanje - Kako teku pripreme za održavanje republičkog referenduma na referendumsko pitanje: ''Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od strane visokog predstavnika Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno nametnute zakone o Sudu i tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji Republike Srpske?''

Interesuju su i koliko je sjednica održala Komisija za sprovođenje referenduma i koje su tačke dnevnog reda razmatrane, kao i koliko će koštati provođenje referenduma.

Takođe, od Komiisje za sprovođenje referenduma traže i koliko se planira štampati glasačkih listića i koje aktivnosti planiraju uraditi do samog dana održavanja referenduma, a posebno kada je u pitanju obavještavanje građana i javnosti o samom referendumu.

Prije dvije godine Narodna skupština Republike Srpske glasovima većine, predvođene SNSD-om, je usvojila Odluku o referendumu u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, čije objavljivanje je bilo zaustavljeno zbog mogućih sankcija prema onima koji su inicirali održavanje referenduma.

Nakon najave predsjednika RS i SNSD Milorada Dodika da će ova odluka biti suspendovana, ona je poslije dvije godine "ležanja" u nekoj od ladica u Narodnoj skupštini ili u Službenom glasniku u Republike Srpske zvanično i objavljena 20. septembra ove godine, a od 28. septembra teče rok za održavanje referenduma koji po zakonu treba da se održi 19. novembra.

Za dan održavanja referenduma, po zakonu, utvrđuje se prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Lideri opozicije zbog ne objavljivanja odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu podnijeli su prijavu protiv direktora Službenog glasnika Dragana Veselinovića.

Mnogi su skloni vjerovanju da je odluka o referendumu bila "pohranjena" u arhivi nakon pritiska predstavnika međunarodne zajednice i prijetnji rukovodstvu Republike Srpske da bi mogli biti sankcionisani, ukoliko odluka stupi na snagu.

Predstavnici Kancelarije visokog predstavnika u BiH, kao i ambasada SAD u BiH traže da ova odluka bude ukinuta, a ne suspendovana.

Dodik je ranije najavio da će ovu odluku suspendovati, da bi ubrzo rekao da će referenduma biti ukoliko to podrži i opozicija.

(BN)

Tagovi: