Smanjenje broja radnika riješenje problema Željeznica RS

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Željeznicama, po hitnom postupku.

Iz vlade je saopšteno da su Željeznice RS preduzele aktivnosti na sprovođenju postupka restrukturiranja, a "da bi se omogućilo da se postupak uspješno okonča, neophodno je da se riješi pitanje viška radnika“.

Veći broj radnika Željeznica RS ima godine staža predviđene propisima koji uređuju oblast penzijskog osiguranja, ali nemaju potrebne godine života.

U ovom slučaju radi se, uglavnom, o radnicima izvršne službe kojima se priznaje beneficirani radni staž, te, ukoliko ostanu nezbrinuti nakon restrukturiranja, mala je ili skoro nikakva mogućnost da nađu novo zaposlenje. 

"Donošenjem prijedloga po hitnom postupku Željeznice bi, već nakon stupanja na snagu zakona, mogle da riješe pitanje penzionisanja oko 260 radnika", tvrdi se u saopštenju Vlade RS.

Svjetska banka je aktivno uključena u ovaj postupak, a Ministarstvo saobraćaja i veza i Željeznice RS vode pregovore s bankom za dobijanje kredita kojim bi se postupak restrukturiranja uspješno sproveo.

(Nezavisne)

Tagovi: