Kratka ruka pravde: Otadžbina kao utočište za ubice

BiH i Republika Srpska proteklih godina postale su sigurno utočište ubicama i nasilnicima iz zapadnoevropskih zemalja, koji nakon zločina, zahvaljujući državljanstvu koje im je dala otadžbina, beže od ruke pravde.

Stručnjaci ističu da je ovo jedan od najpoštovanijih članova Ustava BiH, a koji ističe da se državljani BiH ne mogu izručiti drugim zemljama.

Osumnjičeni za brutalno ubistvo tri sestre u Rimu, koje je šokiralo Italiju i Evropu, pobegli su nakon zločina u Srpsku i skrasili se u Gradiški.

Kada je Interpol za njima raspisao međunarodne poternice, policija Republike Srpske je postupila po njima i uhapsila osumnjičene, koji su ubrzo pušteni, jer je utvrđeno da su državljani BiH, odnosno RS.

Osumnjičeni Renato Seferović (24) uhapšen je sa maloletnim bratom J.S. (15) zbog brutalnog ubistva u Rimu i podmetanja požara u kojem su izgorele sestre, četvorogodišnja Elizabeta, osmogodišnja Angelika i Frančeska (20).

Za 3 sestre nije bilo spasa

Zločin koji je potresao Italiju dogodio se 10. maja ove godine, a povod je bio obračun između romskih porodica.

Ubijene sestre inače su ćerke Romana Halilovića, koji je sa suprugom uspeo da spase osmoro dece, ali za njih tri nije bilo spasa.

Istovremeno, u BiH se proteklih dana skrasio i Fadil Šarić (36), koji je pre mesec dana u Austriji pokušao da ubije nevenčanu suprugu Zumretu Č. (47).

Priznanje policiji

Koliko Šarić poznaje domaće zakone potvrđuju informacije iz MUP Unsko- sanskog kantona da se sam javio policiji i rekao šta je učinio.

– Od Policijskog atašea Republike Austrije u BiH stigla je obavest da se izvrše provere da li se osumnjičeni nalazi na našem području, jer u Cazinu poseduje porodičnu kuću. Nekako u isto vreme osumnjičeni je dobrovoljno došao u policijsku stanicu u Cazinu i rekao šta je učinio. Međutim, mi nemamo pravnog osnova da ga uhapsimo i zadržimo - izjavila je Snežana Galić, portparol MUP USK.

Primera poput Seferovića iz Gradiške i Šarića iz Cazina proteklih godina je bilo i previše da bi se govorilo o izuzecima.

Moguže suđenje u BiH

Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, za „EuroBlic“ objašnjava da Ustav BiH ne dozvoljava izručenje sa zemljama EU, ali da postoje načini kako da odgovorni ipak budu privedeni pravdi i osuđeni ukoliko se utvrdi njihova odgovornost.

- Sa Italijom nemamo sporazum o izručenju građana, kao ni sa drugim zemljama, izuzev ranije potpisanih bilaterlanih sporazuma sa Hrvatskom i Srbijom, ali u ovakvim slučajevima postoje dva načina da odgovorni budu procesuirani. Suđenje osumnjičenima za ubistva koja su izvršena u Italiji mogu se provesti u odsustvu, a zatim se nakon pravosnažnih presuda, putem međunarodne pravne pomoći, dostaviti pravosuđu BiH koje bi trebalo potvrditi ove presude i uputiti odgovorne na izdržavanje zatvorskih kazni. Drugi način je da Italija dostavi BiH kompletan predmet, pa će se suđenje održati pred domaćim pravosudnim institucijama - objasnio je Mektić.

Sporazumi sa Srbijom i Hrvatskom

Kako bi stale u kraju beguncima BiH, odnosno RS, u proteklom periodu su potpisale bilateralne sporazume sa Srbijom i Hrvatskom, kojima je regulisano izručenje državljana koji su počinili teška krivična dela.

Međutim, takvi sporazumi nisu potpisani sa drugim zemljama, pa ubice i izvršioci teških krivičnih dela, svesni zaprećenih sankcija, beže nakon zločina u BiH.

PIŠE: Nikola Morača, EuroBlic

Tagovi: