Pogledajte kolike su kirije stanova u Doboju i Banjaluci, a kolike u regionu

Unajmljivanje stanova za većinu Bosanaca i Hercegovaca i dalje je jedini način da imaju krov nad glavom.

Tako su mnogi, neki zbog posla, školovanja ili čak ženidbe ili udaje, primorani da, shodno mogućnostima, pronađu rentani kutak za život.

Stan na dan

U Sarajevu je ove godine, što do sada nije bio slučaj, ponuda nekretnina u zakup veća od potražnje. Cijene su šarolike, a najtraženiji su garsonijere i jednosobni stanovi, čija mjesečna zakupnina košta od 250 do 700 KM. Na veću cijenu utiče lokacija, ali i uređaj stana.

Za one s dubljim džepom, tu su i najnoviji stanovi, u kojima niko prije nije živio, jer su takvi i najskuplji, a njihova cijena mjesečno je i do 3.000 KM!

Kako je za “Avaz” kazao Mirza Hadžijahić, direktor agencije “Rental” iz Sarajeva, cijene stanova za unajmljivanje u glavnom bh. gradu stalno rastu pomalo. Dodaje da je potražnja velika, tako da je ispod 300 maraka skoro nemoguće unajmiti pristojan stan. Stanove, kako kaže, pogotovo traže studenti.

– Luksuzno uređeni stanovi izdaju se na duže. Na kratkoročno se obično izdaju manji stanovi, čak i na pet dana. Skupe stanove unajmljuju najčešće pripadnici diplomatskog kora, predstavnici velikih stranih firmi, zapravo oni koji imaju te budžete. To su sve stranci – pojašnjava Hadžijahić.

Kaže da turisti najviše unajmljuju stanove na dan, jer, uzevši u obzir da je noć u skupljem hotelu oko 300 KM, isplati im se platiti najam stana po cijeni od 50 do 100 KM za dan.

Bez režija

– U junu prošle godine iznajmljivao sam stanove, neki čak rezervišu za septembar ili oktobar, daju kirije unaprijed. Ove godine imao sam poziva stranaka, ali dosta manje nego prethodnih – kaže Nasir Silajdžić, vlasnik jednog od stanova na Grbavici.

Ista je situacija i u Republici Srpskoj, te se u Banjaluci dvokrevetne sobe ne mogu unajmiti za manje od 300 KM. Međutim, u tu sumu nisu uračunate režije, tako da je mjesečno potrebno izdvojiti i do 550 i 600 KM. Nešto jeftiniji stanovi su u Doboju, Prijedoru i Bijeljini, a cijene se kreću od 200 do 300 KM.

Skup je i Mostar za one koji moraju mjesečno plaćati kiriju i račune. Pristojan i kvalitetan stan ne može se naći ispod 400 KM, dok trosobni stanovi u novosagrađenim zgradama koštaju i do 1.300 maraka, a najam dvosobnih je oko 900 maraka.

Kakva je situacija u obližnjim zemljama

Podgorica: U podgoričkoj agenciji za nekretnine “Premier” kažu da oni ne iznajmljuju stanove jeftinije od 200 eura. Prema riječima Dragana Božovića, agenta u ovoj agenciji, iznajmljuju i stanove od 5.000 eura mjesečno, pa i više, ali to su rezidencije.

– Dakle, prosječne cijene stanova su od 200 do 1.500 eura. Najtraženiji su oni čija se kirija kreće od 400 do 1.000 eura. To su stanovi koji se zakupljuju na godinu – kaže Božović, napominjući da je sada tolika potražnja za stanovima za izdavanje da ih i nemaju u ponudi.

Dodaje da se u Budvi stanovi većinom izdaju do maja, a cijena im se kreće od 250 do 2.000 eura.

Zagreb: Visina kirije stanova u Zagrebu, kako nam je kazala Andreja Brkić, agentica za nekretnine “Opereta nekretnine”, kreće se najčešće oko 350 eura. Nekad se mogu naći i stanovi po 250 eura, ali su oni vrlo mali, najčešće garsonijere. Prema riječima Brkić, ima luksuznih stanova koji se iznajmljuju i za 2.500 ili čak 3.000 eura mjesečno.

– Najviše se traže stanovi koji koštaju između 400 i 600 eura, a nakon njih oni koji su od 800 do 1.300 eura. Studenti najviše unajmljuju stanove u osmom i devetom mjesecu. Ima i stranaca koji dolaze u Zagreb kratkoročno, ali i dugoročno, pa unajme stan na godinu-dvije – pojašnjava Brkić.

Dodaje da stanove traže i ambasade, ali i strane kompanije koje dolaze, kao i domaći klijenti koji dođu iz Splita, Zadra, Pule… a trebaju stan u Zagrebu.

Beograd: Oni koji u srbijanskoj prijestonici žele provesti mjesec, za unajmljivanje najskromnijeg stana trebaju izdvojiti minimalno 150 eura. Unajmljivanje luksuznih stanova košta od 500 do 800, pa i do 1.800 eura.

(Avaz)

Tagovi: