Održana Regionalna konferencija o ženskom preduzetništvu(FOTO)

Druga Regionalna konferencija o ženskom preduzetništvu Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine održana je juče u Beogradu.

Konferenciju je otvorila potpresjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i insfrastrukture Republike Srbije, koja je tom prilikom istakla da Vlada iz budžeta izdvaja podsticaje za žensko preduzetništvo.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske kazao je da je Vlada RS 2012. godine donijela program o ženskom preduzetništvu.

“Strukturu vlasnika preduzeća čini odnos 40% prema 60%; žene su u lošijem položaju – treba se povezivati, edukovati, informativno uvezati, kako bi žene dobile mjesto koje im pripada. Ako mogu da rode, vode i vaspitaju, mogu sigurno jednako kvalitetno da se bave ekonomijom i preduzetništvom", rekao  je Savanović.

Prisutni su kroz tri panela imali priliku upoznati se sa ženskim preduzetništvom.

“Žena drži tri stuba kuće - ako je sposobna da vodi porodicu, dokazano je da je u brojnim slučajevima odgovornija i profesionalnija od muškarca. Učešćem žena osnažićemo kako ekonomiju, tako i trgovnisku razmjenu, ali je neophodno konkretizovati iskorake koje treba da napravimo” kazao je savjetnik ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose u Savjetu ministara BiH-a, Zoran Latinović.

U Bosni i Hercegovini 88% žena koje imaju svoja preduzeća su u grupi stabilnih firmi i redovno izmiruju svoje obaveze i manje dugu državi.

“Konferencija ima za cilj da  ohrabri žene da se otisnu u preduzetničke vode; da podstakne dijalog svih relevantnih subjekata u društvu - preduzetnica, predstavnika vlade, finansijskih institucija, privrednih asocijacija, stranih i domaćih kompanija i NVO sektora – o trenutnom stanju i perspektivama ženskog preduzetništva; da utiče na kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta i okruženja za razvoj ženskih preduzeća; promovisanje rodne ravnopravnosti i veće učešće žena u procesima ekonomskog odlučivanja; da pomogne umrežavanju preduzetnica iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i regiona” rekla je Ana Jovanović, predstavnik organizatora.

Projekat Regionalne konferencije o ženskom, porodičnom i preduzetništvu mladih realizuje se drugu godinu zaredom, te je okupila više stotina preduzetnika iz regiona i pokazao se kao jedan od najprestižnijih događaja u regiou kojim se doprinosi promocija preduzetništva i preduzetničke kulture, sa tendencijom širenja i na zemlje okruženja.

M.Š.

Tagovi: