Prezentovani projekti ruralnog razvoja RS (FOTO)

Organizacije „Krajina“ i „Area“ danas su u Banjaluci prezentovale svoje projekte razvoja eko-turizma i razvoja svijesti stanovništa o potencijalima u ovoj oblasti.

Vlado Cvijić, ispred organizacije „Krajina“ prisutne je upoznao sa mogućnostima koja imaju naša sela za razvoj ruralnog turizma, te je naglasio da je prvi korak ka tome poboljšanje sadašnjih uslova života u selima.

„Kroz projekte želimo prije svega zadržati ljude na selu kroz poboljšanje njihovih uslova života. Na takav način da svako selo doktor obilazi bar jednom u toku sedmice, da postoje neka kulturna dešavanja, sportski tereni na kojima će se djeca igrati, jer ovo je pitanje budućnosti naše djece“ kazao je Cvijić.

Kroz ovakav vid aktivnosti otvorile bi se prilike za seosko stanovništvo koje bi od svog rada još moglo dodatno zarađivati. Ljudi sa sela bi ugošćavali turiste, prodavali svoje prehrambene proizvode, ručne radove, te turiste učili seoskim poslovima i sve to naplaćivali.

„Ruralni turizam nudi mnogo toga, on nudi odmor, razne izlete, festivale. Zašto svijetu ne bi pokazali potencijale kakve samo mi imamo, pa naša gastronomska karta je tako raznolika. Nema ko ne bi uživao u našoj hrani i piću“, rekao je Želimir Milošević, ispred organizacije Area.

Akcent je stavljen na edukaciju šire zajednice, kao i saradnju svih, jedinica lokalne samouprave, turističkih organizacija, nevladinih organizacija, škola, fakulteta na ostvarivanju zajedničkog interesa.

„Primjeri iz Srbije pokazuju da su ovakve stvari itekako moguće i isplative. Takav dokaz je selo Latkovac u okolini Aleksandrovca u Srbiji, porodica Knežević je 2010. godine pokrenula svoje selo prema ruralnom turizmu i sad svi žive od toga“, kaže Cvijić.

Ove dvije organizacije kroz projekte su prikazali ponude koje se lako mogu sprovesti u djelo, tako od Kozare napraviti park brdskog biciklizma, otvoriti skijaške staze, napraviti adrenalinske parkove.

Projekte su potpomogli Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske i Kancelarije Ambasade SAD-e u BiH-a.

Ovom prilikom gospodin Vlado Cvijić iz organizacije „Krajina“ nagrađen je plaketom putnika dobre volje koju mu je dodjelio guverner američke države Arkanzas.

PIŠE: MILENA ŠPIRIĆ

Tagovi: