Šamac: Jesenja sjetva u jeku

Na području opštine Šamac jesenja sjetva je u punom jeku, a u strukturi sjetve došlo je do blagog povećanja sjetvenih površina strnih žita, tako da mislim da ćemo pšenicu, ječam i tritikalea zasijati oko 4000 ha", kaže načelnik Odjeljenja za privredu Svetozar Evđić.

Evđić dodaje da je lijepo vrijeme uticalo na to da je jesenja sjetva značajnije uvećana, nego prethodnih godina.

"Rano skidanje usjeva zbog suša koja nas je pratila ove godine, oslobodila je parcele početkom septembra, tako da je to privuklo poljoprivrednike da uđu u dužu jesenju sjetvu. Razlog je nedostatak stočne hrane, a smanjeni prinosi kukuruza i soje su doprinjeli da će na našim parcelama biti zasijano više ječma i tritikalea koji idu u stočnu hranu u odnosu na ranije godine", kaže Evđić.

On je podsjetio da se na ovom području sijalo 3500 ha u prosječnim godinama, od nekih 10,000 ha što imaju raspoloživo na ovom području, te je ove godine primjetno da je uljana repica kako kod većih koncesionara, tako i sitnih poljoprivrednih gazdinstava uzela svoje mjesto.

Nemanja Bijelić dipl. agronom iz Donje Slatine kaže da su zasijali pšenicu na 30 ha, a ostalo mu je još 10 ha da zasije, te će to učiniti ovih dana.

"Obrađujemo 150 ha zemljišta u ovoj sezoni, sijemo 50 ha pšenice koja je većim dijelom nikla, u pitanju je sorta NS 40 S koju smo zasijali 6. oktobra. Sijemo još soju, kukuruz, ječam i lucerku. Obzirom da je u toku dodjela državnog zemljišta, planiramo da dobijemo 30 ha i proširimo proizvodnju", kaže Bijelić.

On je podsjetio da im je Ministarstvo odborilo 20 l po ha regresiranog goriva i kada se to doda na količinu od 100 l koju su već dobili od njih, sada je to 120 l.

Bijelić kaže da ako se radi kvalitetno, uključi iskustvo i znanje rezultati neće izostati i od toga se može živjeti.

(Glas Regije)

Tagovi: