Bijeljina: Učenici i studenti za požar u Domu krive grijalice

Učenici i studenti iz Javne ustanove Dom učenika Bijeljina još uvijek su u šoku nakon velikog požara koji je prekjuče zahvatio ovaj objekat. Kažu da nije ni čudo što je izbio požar, jer je grijanje loše i skoro sve sobe imaju grijalice, a instalacije su dotrajale.

-  Problem je što svaka prostorija ima po jednu utičnicu i to je sigurno doprinijelo opterećenju instalacija – tvrdi jedan od stanara doma. Po njihovim rečiječima, dio objekta je dograđivan, a tek nakon požara vidjeli su da u sobi koja je izgorila nije bila betonska ploča na plafonu, već nešto što izgleda kao trska.

Požar u jednoj od soba izbio je preksinoć oko 20.40 časova, a prava je sreća što niko nije ozbiljnije povrijeđen. Jedna od 60 soba potpuno je izgorila. Tri djevojčice su se nagutale dima i odmah im je pružena prva pomoć.

Na video snimcima koje su napravili stanari doma jasno se vidi kako vatra izbija kroz prozor jedne od soba na prvom spratu. Visoki plamen koji izbija đaci i studenti su posmatrali u nevjerici iz dvorišta. Dan kasnije svi su videli i da na zgarištu nije ostalo ništa od stvari studenata koji su boravili u toj sobi.

- Vatra je izbila brzo i munjevito se proširila. Mislimo da su upravo tako loši materijali uzrokovali da sve plane u nekolio minuta. Ceo sprat je bio pun dima, pomagali smo jedni drugima da izađemo. Mlađi stanari su bili posebno prestravljeni, a neki su najavili da će otići kući na nekolio dana da se smire – rekla nam je jedna od stanarki doma.

U Domu učenika Bijeljina juče su nam samo kratko rekli da ne mogu ništa da komentarišu dok traje istraga, tako da nismo mogli iz prve ruke da provjerimo tvrdnje pojedinih stanara doma.

U Policijskoj upravi Bijeljina su rekli da je PS Bijeljina 2 u utorak oko 20.40 časova dispečer Vatrogasne jedinice prijavio je da je došlo do požara u jednoj od soba na prvom spratu, te da je vatra lokalizovana oko 22 časa.

-Policijski službenici su odmah evakuisali učenike iz doma. Jedna maloljetna osoba je zadobilo lakše povrede. Na licu mjesta je obavljen uviđaj i izuzeti su određeni premeti i tragovi koji će biti poslati na vještačenja radi utvrđivanja tačnog uzroka nastanka požara – rekli su u Policijskoj upravi Bijeljina.

Komandir Vatrogasne jedninice Mile Spasojević je rekao da su na teren odmah izašle ekipe koje su vrlo brzo lokalizovale i ugasile pozar i spriječile veću štetu. U jednoj od soba, po njegovim rečima, potpuno je izgorio nameštaj, ali srećom nije bilo povrijeđenih.

Smješteno 175 đaka i studenta

U Domu učenika smješteno je 175 studenata i srednjoškolaca. Osnovan je 1950. godine u sklopu Poljoprivredne škole u Bijeljini. Tokom godina su dozidani spratovi. Rekonstrukcija Doma je izvedena u više navrata 1977. godine, a poslednja rekonstrukcija u školskoj 2009/2010. godini, navedeno je na interent stranici Doma učenika.

(Euro Blic)

 

Tagovi: