Banjalučki KUD ''Pelagić'' potresaju skandali

Јedno od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u Srpskoj, ''Pelagić'' iz Banjaluke, posljednjih dana potresaju skandali.

Grupa članova iz veteranske sekcije optužila je rukodvodstvo KUD-a za brojne nezakonite radnje, između ostalog i otuđenje i prodaju narodnih nošnji iz fundusa, koje, osim što imaju veliku kolekcinarsku vrijednost, predstavljaju i važno kulturno naslijeđe.

Iz Uprave KUD-a odgovaraju da su te optužbe neargumentovane i najavljuju tužbe.

Bivša predsjednica "Pelagića" Vera Barić, kaže da je u nezakonite radnje počela sumnjati još prije deset godina. Primijetila je, kaže, da su na nastupima nošene stare i iznošene nošnje, iako je lično nabavila veliki broj novih. Nakon što je posumnjala da su otuđene i javno postavila to pitanje, skupština ju je, kaže, smijenila s mjesta predsjednice.

- Kupila sam devet jorgandžijskih zobuna uz pomoć saradnika iz drugih KUD-ova i kolega iz Srbije, a pretpostavljam da je i to otuđeno, jer koriste stare za nastupe, a ovi novi su trebalo da ih zamijene - kaže Barićeva.

Odgovornima smatra sekretara društva, Vjekoslava Dragušića i predsjednika Milenka Savanovića, tvrdeći da je KUD postao privatno vlasništvo njih i njihovih porodica. I dok Dragušić nije želio da se oglašava, Savanović te tvrdnje naziva neargumentovanim, poručujući da je za njegovog mandata fundus višestruko uvećan.

- Tu su neki od nerpcjenjivih primjera nošnji koji se čuvaju pod posebnim uslovima, inspekcije, koje smo radili i nedavno, svake godine to provjeravaju. Dakle, to je nemoguće otuđiti - tvrdi Savanović.

Međutim, članovi veteranske sekcije KUD-a kažu da i oni imaju određena saznanja da su nošnje prodavane i da su takve informacije dobili od pojedinih kolekcionara iz regiona. Manipulacija je, tvrde, bilo i sa članarinama, ulaznicima za koncerte, zbog čega pozivaju nadležne institucije da reaguju.

- Opravdano iznosimo sumnje da je u društvu "Pelagić" bilo finansijskih malverzacija, da se nije poslovalo domaćinski, pa čak da određene radnje imaju i kriminalnu prirodu - navodi Sanjin Buzadžija, član veteranske sekcije RKUD "Pelagić".

Savanović tvrdi da su Republička tržišna inspekcija i inspekcija rada detaljno pročešljali rad društva i da su utvrđni samo određeni administrativni propusti, za koje im je naloženo da ih isprave.

Slično su nam potvrdili i u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, dodavši da je postupak još u toku. Sve optužbe veterani će, kaže Savanović, morati da dokažu na sudu.

- Oni će u svakom slučaju ići na sud, prije svega zbog blaćenja Društva, a onda i mene lično i moje porodice - kaže Savanović.
Tako će ovaj kulturno-umjetnički gordijev čvor, raspetljavan biti najvjerovatnije na sudu. I to na devedesetu godišnjicu rada Društva.

(RTRS)

Tagovi: