Opština Šamac podiže kredit za izmirenje dugova

Opština Šamac našla je rešenje za naslijeđena dugovanja. Uzeće kredit od 5,5 miliona maraka, kažu, po povoljnoj kamatnoj stopi. Sve to uvrstili su u rebalans budžeta koji je nešto veći od 12 miliona maraka.

“Kreditno zaduženje je prvenstveno po osnovu emisije obveznica koje je uzeto 2009. godine po visokoj kamatnoj stopi od 5,9 posto. Ovo kreditno zaduženje u potpunosti će restruktuirati postojeći dug. I ono što je posebno bitno je da će ova kreditna sredstva, kojima ćemo restruktuirati postojeći dug ići će putem linije Investiciono razvojne banke, po kamatnoj stopi 4,4 posto”, rekao je načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević.

Pohvale zbog izbora banke stigle su iz opozicionih klupa SNSD-a, ali rebalans nisu podržali. Na trenutak se činilo da se odbornik Milan Simić predomislio, ali je, na opomenu, to odmah ispravio.

“Siguran sam da će ovaj rebalans proizvesti deficit u pravom smislu, što se tiče osnovnih budžetskih sredstava. S tim, ako ste zapazili da će suficit biti proizveden samo na osnovu kreditnog zaduženja”, rekao je odbornik SNSD-a u SO Šamac Milan Simić.

Korist od kreditnog zaduženja, kako je danas rečeno, imaće i šamački poljoprivrednici. Vratiće im se dio dugovanja na ime podsticaja, koja su dostigla cifru od blizu 170 hiljada maraka.

Jedan dio rješenja iz 2015. I 2016.nastojaćemo do kraja ove godine i sva rešenja koja donesemo u ovoj godini, platićemo do nove godine, eventulno početkom januara jer je rok za prihvatanje zahtjeva, za ostvarivanje podsticaja, 15. decembar. Koliko tehnički možemo stići, pozicija od 100 hiljada maraka za razvoj poljoprivrede i sela biće u potpunosti ispoštvana”, rekao je načelnik Odjeljenja za privredu opštine Šamac Svetozar Evđić.

Iz šamačke skupštine stigla je još jedna vijest za poljoprivrednike. Njih 52 od danas će moći da ore republičke njive na području Šamca. Ugovore sa opštinom potpisaće narednih dana.

(ATV)

Tagovi: