Šakali zaklali 20 ovaca, mještani u strahu

Šakali su zaklali dvadesetak ovaca u tri domaćinstva u semberskom selu Amajlije, pričinivši domaćinima štetu veću od 10.000 KM.

Stočari su zabrinuti, jer ne znaju kako da zaštite stada. Napadnute su ovce na imanjima porodica Stevanović, Ivanović i Ostojić.

Dušanka Stevanović iz zaseoka Kovanluci kaže da je na njenom imanju šakal napravio pravi masakr, uništivši desetak ovaca, čime je prepolovio stado.

- Ovce su bile zatvorene tu noć. Naš pas u dvorištu nije se ni oglasio. Vjerovatno se uplašio. Komšije su čule zvijeri kako zavijaju. Nikada ovo nismo doživjeli. Na našem imanju šteta iznosi od 2.500 do 3.000 KM. Već naredne noći napadnuto je stado komšije Ilije Ivanovića, i kod njega je nastradalo šest ovaca – kaže Stevanović.

Policija je obavila uviđaj i napravila zapisnik. Lovci se još ne oglašavaju, a Dušanka kaže kako očekuje da se organizira hajka na šakale.

- Moj muž je bio lovac. Uvijek bi u sličnim situacijama bile hajke. Vodostaj Drine je izuzetno nizak pa šakali mogu da prijeđu i iz susjedne Srbije na ovo područje – govori ona.

(Avaz)

Tagovi: