Danas je Mitrovdan

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Sveti Dimitrije je rođen u Solunu. Bio je sin jedinac, a njegov otac je bio vojvoda Solunski, koga je on naslijedio.

Ipak, Dimitrije je želio da propovjeda hrišćanstvo i javno priznao pred Maksimilijanom da je hrišćanin. Car je bio ljut, pa je smjestio Dimitrija u tamnicu. U tamnici mu se javio anđeo božji i reče mu: „Mir ti, stradalče Hristov, mužaj se i krepi se!

Nakon samo nekoliko dana, car je poslao vojnike u tamnicu da ubiju Dimitrija. Njegovo tijelo su tajno sahranili Hrišćani, pa se i danas mošti Svetog Dimitrija nalaze u Solunu.

Mitrovdan se proslavlja isto kao i sve druge Krsne slave, pripremom slavskog kolača. Ako padne na mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne na posni dan (srijeda, petak), spremaju se posne đakonije.

Prema narodnom vjerovanju danas svako treba da ostane u svojoj kući i da tu prespava, jer će u suprotnom tokom ijcele godine spavati izvan nje.

Takođe, smatra se da svi poslovi na polju treba da se završe do uoči Mitrovdana, jer je vrijeme posle Mitrovdana varljivo pa zima može svakog časa da iznenadi.

Vjeruje se da vrijeme na Mitrovdan pokazuje kakva će biti zima koja nam predstoji. Ako je dan sunčan, zima će biti blaga, a ako na Mitrovdan padne snijeg, veruje se da će zima biti duga i hladna.

Kao i na svaki praznik, danas ne valja da se svađate i širite negativnu energiju u domu, jer kako se danas budete ophodili prema svojim najmilijima takva će vas godina pratiti. Proslavite ovaj praznik u okruženju svoje porodice, prijatelja u toploj atmosferi doma.

Tagovi: