Ne hvalite se na fejzbuku da putujete, mogli bi vas opljačkati

Ako ste odlučili da otputujete na nekoliko dana, ne spuštajte roletne na prozorima, ne ostavljajte lopovu merdevine na dohvat ruke, niti „ključ ispod otirača“ i nikako se ne hvalite na fejzbuku da ste na dalekim destinacijama. Ipak, za svaki slučaj, uslikajte nakit i druge vrijedne stvari iz kuće, radi kasnijeg prepoznavanja, ako budete opljačkani.

Ovo su samo neke od preporuka građanima koje je izdala Policijska uprava Doboj kako bi suzbili provale u stanove, kuće i vikendice, te u infrastrukturne objekte, kao i krađe.

Apeluju da se građani i sami zaštite, kako ne bili pokradeni.

„Ako trenutno niste kod kuće ili ako odlazite negdje na odmor na duže vrijeme , o tome obavijestite osobe od povjerenja, kako bi obilazili vaše domove i nadgledali imovinu“ poručuju iz PU Doboj.

Osim toga, kažu, nikako ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, niti spuštene roletne duže vrijeme. Zadužite nekoga da povremeno upali svjetlo u stanu i pokupi poštu iz sandučeta, kako bi lopovi pomislili da kuća, ipak, nije prazna.

Sklonite ljestve, sanduke, burad i slične predmete koji bi lopovu omogućili da uđe u objekat. Pod ključ sklonite i radne mašine, alate i druge vrijedne predmete koje, kažu u policiji,  građani često ostavljaju neobezbjeđene u dvorištu.

Novac i nakit ponesite sa sobom, ili ostavite nekome pouzdanom na čuvanje. Ako to ne uradite, dobro je obezbjediti fotografije nakita i vrijednijih predmeta radi prepoznavanja, u slučaju eventualnog izvršenja krivičnog djela“ kažu u policiji.

Građanima preporučuju da bi bilo dobro osvijetliti objekte sa senzorima pokreta, alarmom ili video nadzorom, te kažu da svako sumnjivo ponašanje mogu anonimno da prijave na besplatan dežurni broj 122.

Radi sprečavanja krađe vozila građanima preručuju da ključ ne ostavljaju u bravi ni kada vozilo napuštaju na kratko, te da ne ostavljaju dokumente, torbice ili vrijedne predmete koji bi mogli privući lopove.

Na području Doboja za prvih deset mjeseci tekuće godine broj krivičnih djela protiv imovine je smanjen za 14,5 odsto, od čega je broj krivičnih djela teških krađa smanjen za 20 odsto, a krivičnih djela krađe za 19,6 odsto  u odnosu na isti period prethodne godine“ kažu u policiji.

Ž. J.

Tagovi: