Samouki umjetnik radi mozaike i predmete od drveta, kamena i metala

Dragan Knežević, samouki umetnik iz Istočnog Sarajeva, već 13 godina slika, rmozaike i predmete od drveta, kamena i metala. Sklonost ka umetnosti imao je, kaže, oduvek, ali tek kada je 2004. godine video jednu božićnu ponudu u šoping centru u Londonu, sa opremom, kaširanim platnima, uljima, kistovima i štafelajima, odlučio je da kupi rekvizite.

Tako je zvanično zakoračio u taj „poseban, lepi svet likovne umetnosti“.

- Prvobitno sam se oprobao u tehnici ulja na platnu i oslikavao motive mrtve prirode, te etno motive. Rezultat tih mojih aktivnosti u periodu od 2004. do 2007. godine je deset slika ulja na platnu. Sasvim spontano se rodila znatiželja za mozaicima prilikom obilaska hramova i manastira širom Evrope. Posebno me fasciniralo što je to jedna od najstarijih umetnosti. S obzirom na to da nisam imao iskustva sa ovom tehnikom, više informacija tražio sam preko interneta. Tu sam saznao više detalja o samim osnovama izrade, slaganja, učvršivanja u celinu. Uz pomoć interneta i onlajn narudžbi došao sam do sirovine, odnosno do materijala za izradu i neophodnog alata za lomljenje i sečenje – objašnjava Knežević.

Podršku, kaže, dobija od protojereja stavrofora Ranka Bilinca, koji je pohvalio njegov mozaik Svetog Vasilija Ostroškog u prirodnoj veličini.

- Njegove reči bile su mi vetar u leđa i podsticajno su delovale na moje samopouzdanje i dalji rad. Naravno da je i lik Svetog Vasilija Ostroškog bio je veliki motiv da moj prvi mozaik bude uspešan i rado viđen od strane više sveštenih lica i mojih sugrađana – kaže Knežević.

Za izradu mozaika, dodaje on, koristi isključivo namensko mozaik staklo, koje nabavlja iz Londona. Izrada jednog mozaika, prema njegovim rečima, može trajati i do 7 meseci.

- To su skuplji i kvalitetniji materijali, ali je od same kupovine veći problem dostava na adresu u Republici Srpskoj – ističe Knežević.

Do sada, kaže, nije radio po narudžbi, a svoje radove nema nameru da komercijalizuje.

- Mnogo ljubavi, truda i vremena je utkano u svaki rad i onda je tu veoma teško napraviti materijalnu procenu. Ti radovi su deo mog domaćinstva, poklon mojim članovima porodice, a jednu od ikona darovao sam crkvi Svete Angeline čija je izgradnja u toku, u naselju Tiulava, u Istočnom Novom Sarajevu – rekao je Knežević.

Prvu samostalnu izložbu imao je u avgustu u Istočnom Sarajevu, a pored mozaika, publici se predstavio i sa likovnim radovima, koji su rađeni tehnikom ulje na platnu. Sledeću izložbu imaće sredinom decembra u Trebinju.

- To će biti zajednička izložba više autora iz našeg grada koji će se trebinjskoj publici predstaviti u organizaciji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo – naveo je Knežević.

Eksponati krase kuću i dvorište

Pored izrade mozaika radi i predmete od drveta, kamena i metala, a najveći deo tih eksponata krasi porodičnu kuću za odmor i dvorište.

Zvanična potvrda o uspešnosti i kvalitetu njegovih radova nalazi se u recenzijama objavljenim u katalogu koji je pratio Kneževićevu prvu izložbu. Biljana Elčić diplomirani teolog crkvene umetnosti i slikarstva istakla je da se na njegovim mozaicima već na prvi pogled naslućuje senzibilitet obrazovanog, kreativnog i nadarenog čoveka punog ljubavi i dobrog odnosa sa perspektivom. Goran Janičijević, profesor Akademije Srpske pravoslavne crkve za slikarstvo i restauraciju, naveo je da je kroz svoje radove u svom životnom i radnom prostoru Knežević povezao dve stvarnosti, odnosno sponu dva sveta: vidljivog i nevidljivog, kroz umetničko oblikovanje cilja ka uočavanju smisla.

Put do umetnosti

- U penziji sam od 2013. godine, a do tada sam bio zaposlen u Ministarstvu inostranih poslova BiH sa angažmanom u ambasadi u Londonu i prethodno u Berlinu godine gde sam obavljao konzularne poslove. Moj angažman pre ministarstva uglavnom je bio vezan za medijske kuće Oslobođenje, Srpska Radio Televizija i od pre rata za RTV Sarajevo – rekao je Dragan Knežević.

PIŠE: Sanela Jovanović, EuroBlic

Tagovi: