Čuveni golman Benefike u Trnovu poznat kao Čupo

Mladi i supertalentovani golman Benfike Mile Svilar, koji je 18. oktobra ove godine postao najmlađi golman koji je nastupao u Ligi šampiona, ima neraskidive veze sa BiH, jer je njegova majka Marijana rođena i živela u Trnovu sve do izbijanja ratnih sukoba 1992. godine.

Nakon početka rata porodica Aškraba izbegla je u Belgiju, kod Marijaninog brata Siniše, koji je sa velikim uspehom u Osimovo vreme nosio dres Željezničara.

U Belgiji je Marijana upoznala Ratka Svilara, za koga se i udala, a 27. avgusta 1999. rodila je Mileta, koji je 18 godina poslije svojim nastupima protiv Mančester junajteda zadivio fudbalski svet.

Porodična kuća Aškraba u Trnovu nalazi se u Ulici Vladana Aškrabe, koji je Miletov pradeda, a golman za koga je Žoze Murinjo imao samo reči hvale poslednji put je tu boravio pre tri godine.

„Svakog leta po desetak dana u kući borave Miletovi roditelji Ratko i Marijana, dok sestra Vlatka zna doći i dva puta godišnje. Kada je branio u mlađim kategorijama za Andrleht i Mile je znao češće da dođe, ali sada mu profesionalne obaveze to sve manje dozvoljavaju. Njegovi deda i baba, Savo i Mira, sahranjeni su u Trnovu, a pradeda Vladan, po kome ulica u kojoj živim nosi ime i u kojoj se nalazi porodična kuća Aškraba, bio je poznati partizan i jedan od prvoboraca. Dok Mile nije otišao u Benfiku samo smo mi u Trnovu, kao i dobri poznavaoci fudbala, znali za njega, a od kada je oborio rekord Lige šampiona čitav svet ga zna. Zbog toga smo mi Trnovljaci posebno ponosni, jer ga smatramo svojim. Oba meča protiv Mančestera smo pratili sa posebnom pažnjom i navijali, naravno, za Benfiku“ kaže komšija Miladin Krstović.

Zbog frizure Mileta su, kada je boravio u Trnovu, zvali Čupo, a kako kažu oni koji su najviše vremena provodili tada s njim, radi se o veoma kulturnom i vaspitanom momku.

Poslednjih dana puno se priča o tome da li će Svilar braniti za Srbiju ili Belgiju, zbog čega i ne daje toliko često izjave u javnosti.

„Mi u Trnovu bi voleli da Mile brani za Srbiju, jer bi onda možda imali i priliku da ga nekad gledamo i uživo, ali to je njegov izbor. Ono što je sigurno jeste da otkako on brani za Benfiku taj klub u Trnovu ima veliki broj navijača. Pre 30-ak godina dosta nas je zbog njegovog ujaka Siniše Aškrabe išlo na utakmice Željezničara. Od njega je sigurno nasledio jedan deo gena za fudbal, dok je većim delom to zasluga oca Ratka, koji je bio jedan od najboljih golmana u bivšoj Jugoslaviji“ kaže Krstović.

U Trnovu sa nestrpljenjem očekuju nove nastupe Mileta Svilara u Ligi šampiona. Nadaju se da će narednog leta odvojiti par dana da poseti rodno mesto svoje majke.

Sa ujakom i ocem gledao meč Belgije i BiH

Ostalo je zabeleženo da je Mile Svilar 28. marta 2009. gledao u Genku meč između Belgije i BiH, u kome je naša reprezentacija slavila sa 4:2. Na taj susret Svilar je došao u pratnji oca Ratka i ujaka Siniše Aškrabe, koji su tada pružili podršku "zmajevima".

Sportski geni

Golmanski gen Mile Svilar je nasledio od oca Ratka koji je rođen u Crvenki i koji je branio za Crvenku, Vojvodinu, Ročester i Antverpen. Devet puta je bio i reprezentativac bivše SFRJ.

Majka Marijana se takođe aktivno bavila sportom. Bila je jedna od najperspektivnijih bacačica koplja, a atletiku je trenirala u sarajevskim klubovima.

PIŠE: Rade Jokić, EuroBlic

Tagovi: