Šta je OBA uradila sa snimcima Dodikovih razgovora?

Obrazloženje da je Milorad Dodik, predsjednik RS, prisluškivan zbog traženja dokaza o umiješanosti u korupciju nezapamćen je i trebalo bi ga izučavati na fakultetima, kažu bivši obavještajci iz Srbije.

Kolegama iz OBA postavljaju pitanje šta su uradili sa svim ostalim informacijama koje su usput prikupili? Prisluškivanjem Dodika, imali su uvid u razgovore najvišeg rukovodstva Republike Srpske, ali i njihovim kontaktima sa rukovodstvom Srbije.

Da ne bi priznale da prisluškuju, kroz istoriju su padale države, vlade, a u slučaju prisluškivanja telefona Anegele Merkel, Njemačka kancelarka, i pola Cije. Niko se,međutim, nije dosjetio onoga čega i državni organi iz Sarajeva, kažu srpski obavještajci – prisluškivati Dodika za kupovinu kuće, i eto, onako usput saznati sve o strateškoj politici Republike Srpske, ili detalje svakog razgovora koje je vodio sa Rusima ili Vučićem.

"Ne možete kod tajnog prisluškivanja koje su priznali da su radili, reći: 'Pa mi tebe prisluškujemo samo za neku kuću ako si kupio'.. To su naravno izmišljotine. Tajna služba BiH, je ovim oprala svoju aktivnost, zapravo ona prisluškuje predsjednika jednog jakog entiteta u smislu da vidi, da li on ima kontakte sa Rusima, da li ima kontakte i kakvi su kontakti sa srpskim rukovodstvom, šta se krije iza takvih kontakta, da li ima neke namjere da preduzima u pogledu obezbjeđenja svog dijela entiteta", rekao je bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbjednosti Božidar Spasić.

Ipak, bezbjednosnim službama BiH, treba odati priznanje, a obrazloženje da se nikako drugačije nije moglo doći do informacija o navodnoj korupciji treba predavati na fakultetima bezbjednosti, kaže Spasić.

"I vjerovatno obavještajne službe crkavaju od smijeha, i ono što je najintersantnije da BiH služba nema taj kapacitet da ona sama prisluškuje. Tako da oni vjerovatno koriste kapacitetem NATO-a, Turske ili neke druge agencije", dodao je Spasić.

U praksi još nije zabilježen slučaj da je država obavijestila građanina da je bio pod posebnim mjerama, kažu bezbjednjaci, te nije najjasnije šta se time željelo postići.

"Stiče se utisak da se time daje legitimitet nekim drugim koracima", istakao je v.d. dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka Predrag Ćeranić.

Činjenica je da su uvid u razgovore Milorada Dodika, imali ne samo iz Sarajeva već i zapadnih obavještajnih službi, međutim, činjenica je, kako kaže Božidar Spasić, kako je izuzetno mala šansa da određeni organi Republike Srpske i Srbije nisu znali za to prisluškivanje.

(RTRS)

Tagovi: