Banjaluka dobija Centar ''Za majku i dijete''

Specijalistički centar za pomoć roditeljima koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju sa radom bi trebalo da počne na proljeće i riječ je o Centru ''Za majku i dijete'' koji će biti smješten na dvije lokacije u Banjaluci.

Predstavljajući ovaj projekat, Olivera Ratković iz Centra za edukaciju "Tvoja riječ" pojasnila je da se radi o centru specijalnih usluga koji će pružati specijalističke usluge, a u okviru kojeg će postojati ambulanta za liječenje, njegu i rehabilitaciju.

"Prvi i osnovni zadatak ustanove je rana intervencija. Radiće se dijagnostika, intervencija kao i zbrinjavanje. Ciljna grupa su nam mališani sa svim razvojim poteškoćama, potrebamna i stanjima. Takođe, bavićemo se i njihovim roditeljima, odnosno kompletnim porodicama", pojasnila je Ratkovićeva.

U ovom centru radiće pedijatri i postojaće logopetski i defektološki kabineti za invidualni i grupni rad, senzorna soba, soba za motornu reedukaciju, stomatološka ambulanta, vesela soba, soba za dnevni i pludnevni boravak, kao i stacionar za roditelje.

Ratkovićeva je pojasnila da je za osnivanje ove ustanove dobijena i saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Kako se pojašnjava, na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti Centar za specijalističke i socijalne usluge spada u ustanove za dnevno zbrinjavanje lica i obezbjeđuje pružanje različitih socijalnih usluga po jedinicama i grupama kao što su procjena stanja i dijagnostika, savjetodavni rad, invidualni i grupni tretmani, podrška hraniteljskim porodicama, socijalna rehabilitacija, resocijalizacija, zaštićeno stanovanje, stanovanje uz podršku, te usluge SOS telefona.

"Takođe tu je i personalna asistencija za lica sa invaliditetom i druge usluge koje su ustanovljene planovima razvoja jedinica lokalne samouprave i odlukama o proširenim pravima", navodi se u saopštenju ministarstva.

Za rad jednog ovakvog specijalističkog centra presudni su i stručani radnici pa se uskoro očekuje raspisivanje konkursa za kadar koji je neophodan.

Ratkovićeva je rekla da će centar raditi na dvije lokacije, te pojasnila da je Udruženje "Tvoja riječ" kupilo objekat u naselju Starčevica koji je potrebno adaptirati, dograditi i opremiti, a u kojem će biti smješten socijalni segment Centra i primarna zaštita koja je važna za ranu intervenciju.

"Očekujemo odluku Vlade Republike Srpske u što skorije vrijeme po pitanju zemljišta i izgradnje centra, vjerujemo da će to biti ubrzo. Imamo podršku svih institucija, kabineta predsjednika Srpske i Vlade Republike Srpske", rekla je Ratkovićeva.

Ona je dodala da je predviđeno da se drugi objekat gradi u naselju Obilićevo pored Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" i da se očekuje odluka Vlade Srpske u kojem svojstvu će se graditi centar na tom zemljištu.

Ratkovićeva je rekla da će se zemljište i centar voditi na Republici Srpskoj, dok će Udruženje koristiti prostor za potrebe djece i roditelja.

Član Udruženja "Tvoja riječ" Stojanka Dobrijević Dakić istakla je da će najveća prednost ove ustanove biti ta što djeca neće morati ići u Beograd, Zagreb i druge centre jer će sve imati na jednom mjestu.

"Velika stvar je što će centar pružati i savjetodavne razgovore sa roditeljima u procesu prihvatanja djetetovog problema", istakla je Dakićeva.

 

Mondo.ba

 

Tagovi: