Smanjen broj nezaposlenih u Srpskoj

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske na području Filijale Istočno Sarajevo, zaključno sa 31. oktobrom, prijavljeno je ukupno 13.719 aktivnih tražilaca zaposlenja, što je za sedam odsto manje nego u istom periodu protekle godine, rekao je Srni direktor Zavoda Miroslav Vujičić.

Vujičić je istakao da je na evidenciji Filijale Istično Sarajevo najveći broj nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom 4.907, a slijede kvalifikovani radnici 4.318, te nekvalifikovana lica 1.907.

“Na evidenciji se nalazi i 1.621 lice sa visokom stručnom spremom – 240 ECTS, 342 lica sa visokom stručnom spremom – 180 ECTS, te 201 lice sa višom stručnom spremom”, naveo je on.

Vujičić je naglasio da su na evidenciji Filijale Istočno Sarajevo u okviru sedmog stepena stručne spreme najbrojniji nezaposleni sa zanimanjima diplomirani ekonomista – 405 lica, diplomirani pravnik – 234 lica, kao i 101 profesor razredne nastave i 80 diplomiranih inženjera poljoprivrede.

Prema njegovim riječima, u okviru četvrtog stepena stručne spreme najviše je evidentirano maturanata gimnazije 856, mašinskih tehničara 831, ekonomskih tehničara 824 lica, te 209 turistički tehničara.

Vujičić je istakao da je sa trećim stepenom stručne spreme na evidenciji 627 prodavača, 483 bravara i 313 metalostrugara.

“Poslodavci su iskazali najveći interes za zapošljavanje lica koja su ujedno u malom broju prijavljena na evidenciju nezaposlenih, a to su profesori matematike, biologije i njemačkog jezika, te diplomorane arhitekte”, naveo je direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Vujičić je naglasio da je jedna od aktivnosti Zavod i organizovanje sajmova za zapošljavanje koji su u ovoj godini održani u Trebinju, Banjaluci i Modriči, a 23. novembra održava se sajam u Sportsko-poslovnom centru “Peki” na Palama za koji je do sada prijavljeno učešće 31 poslodavca sa područja Sarajevsko-romanijske regije sa iskazanom potrebom za zapošljavanjem 320 lica.

On je naveo da će na sajmu zapošljavanja, koji će trajati od 10.00 do 15.00 časova, poslodavci imati priliku da predstave profile radnika za kojima imaju potražnju, a nezaposlenim licima nudi se mogućnost da uspostave direktan kontakt sa poslodavcima, da se predstave i predaju im biografiju.

Vujičić je dodao da će sva zainteresovana lica imati priliku da na jednom mjestu saznaju važne podatke o firmi u koju žele da konkurišu, uslovima rada, zaradi koju mogu očekivati, te mogućnostima za napredovanje.

“Jedna od značajnih mjera aktivne politike zapošljavanja jesu i projekti samozapošljavanja i zapošljavanja. Zaključno sa 31. oktobrom realizovana su sredstva od 8.022.496 KM za zapošljavanje 1.555 lica na području Republike Srpske, od kojih je na području Filijale Istočno Sarajevo zaposleno 331 lice i izdvojena sredstva od 1.832.223 KM”, naglasio je Vujičić.

(ATV)

Tagovi: