Na biciklu pola godine obilazio svet, peh mu se desio pred kućom

Najveći pustolov u istoriji Lijevče Polja, naš prijatelj Nemanja Lendić završio svoju avanturu dugu 10.000 kilometara, prošao 14 zemalja tokom 5 meseci, napisali su članovi Biciklističkog kluba iz Gradiške, slaveći Lendićev povratak kući.

Kao što to obično biva, čovek pređe pola sveta a onda mu se desi peh praktično pred kućom, naveli su gradiški biciklisti koji su iz Bjelovara u susednoj Hrvatskoj dovezli Lendića i njegov oštećeni bicikl.

U gradu na domak Gradiške Lenda je imao malu nesreću, isprečio mu se u Bjelovaru neoprezni deda upravljajući automobilom pa je polomio ram na biciklu. Time je njegova etapa neplanirano okončana pre Gradiške ali veselje zbog uspeha i naše slavlje time nije umanjeno“, poručili su gradiški biciklisti. Nemanja je ushićen i u odličnoj psihofizičkoj kondiciji, pozdravljajući prijatelje pri dočeku, rekao da će nakon malog predaha imati šta da kaže.

„Hvala svima koji su sa velikim interesovanjem pratili moju vožnju, dugu hiljadama kilometara. Posebno hvala mojim prijateljima, koje sam sreo od Rumunije, preko Turske i Kavkaza, do Ukrajine i, konačno, do povratka kući“, rekao je Lendić.

Na 10 hiljada kilometara dugom putu Nemanja Lendić je biciklom, osim kroz BiH, prošao i kroz Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Tursku, Gruziju, Kazahstan, pa zatim kroz Ukrajinu i nekoliko srednjoevropskih država. On je o svojim svakodnevnim putešestvijima vodio dnevnik, a kasnije kada sredi utiske, planira o svemu napisati knjigu.

"Kume, idem kući"

Dan 172. "Idem kuci kume, dosta je bilo" . 135 kilometara prepedalano. Ovo je bila i možda najnapornija vožnja u ovih šest meseci, ne zbog same kilometraže nego zbog hladnoće i kiše koja je od samog Balatona udarala do Bjelovara.

Ustajanje u cik zore na Balatonu, spremanje i rastanak sa Andrašom, pravac Nagikanizha i spuštanje do mađarsko hrvatske granice, prvi deo rute, do granice, kao u bajci, sitna skoro i neprimetna kiša, većinom spust sa brda i vetar u leđa, međutim uslovi se znatno menjanju nakon ulaska u Hrvatsku.

Vetar menja pravac, počinju usponi pred Bjelovarom, takođe jaka kiša a temperatura se užasno spustila.

Dolazak kod Mateja CS domacina u Bjelovaru, gde smo se prihvatili cepanja drveta za ogrev, jer se kuća mora zagrejati.

 

Hladnoća do kosti

Dan 130. 131. i 132. Veoma hladno - 180 kilometara pređeno.

Prvo pravilo, nikada nemojte da verujete vremenskim prognozama.

Zadnja tri dana iz pravca Mariupolja udara strašan vetar, međutim sa vetrom i nekako se mogu izboriti, problem je kiša koja je počela da pada, pljusak sa svih strana koji mi jednostavno ne dozvoljava da pređem dnevno više od 35 do 40 kilometara.

Mogao bih ali to onda povlači rizike prehlade i upale pluća. Držim se stare narodne izreke, "bolje sprečiti nego lečiti."

PIŠE: Milan Pilipović, "EuroBlic"

Tagovi: