Razdvajaju aktivne od pasivnih tražilaca posla

Nezaposleni koji nisu u potrazi za poslom, od iduće godine pravo na zdravstveno osiguranje ostvariće isključivo preko Fonda zdravstvenog osiguranja i neće više biti prijavljeni u Zavodu za zapošljavanje.

Tako je Vlada Srpske odlučila na prijedlog poslodavaca. Tom reformom, razdvojiće aktivne od pasivnih tražilaca posla, a u Zavodu kažu da će im to dobro doći.

“Ako se u tom pravcu realizuje reforma definitivno će olakšati posao Zavodu za zapošljavanje i mi ćemo se baviti onim čime treba da se bavimo, bićemo oslobođeni dijela administrativnih poslova”, rekao je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje RS.

Vujičić tvrdi da su brojke već poznate. Onih koji su prijavljeni u Zavodu samo radi zdravstevnog osiguranja trenutno ima oko 80 hiljada, a kako se u većem broju slučajeva radi o nosiocima porodičnog domaćinstva, procjenjuje se da ih ima još toliko. Poslodavci, koji su i predložili reformu, imali bi velike koristi od brisanja pasivnih sa Zavoda za zapošljavanje.

“To bi pomoglo da poslodavci odnosno cjelokupna privreda utvrdi šta je to stvarno nezaposlenih odnosno kakva je kvalifikaciona strukutura nezaposlenih da bi se moglo planirati i kvalitetnije obrazovanje, a takođe i da se eventualni investitori upoznaju sa kolikim brojem i kakvom strukturom radne snage raspolažu na određenoj teritoriji”, izjavio je Saša Trivić, direktor kompanije “Krajina klas”.

Trivić naglašava da tim izmjenama nikom neće našteti, jer će pravo na zdravstveno osiguranje ostati netaknuto. Ipak, oni koji su zaposleni na crno, a zdravstveno su osigurani preko Fonda, trn su u oku Ministarstvu rada.

Postoji dio ljudi, dio radnika koji rade kod poslodavaca u realnom sektoru i oni prihvataju činjenicu da ih poslodavac ne osigurava tim zato što su osigurani preko Zavoda za zapošljavanje. Mi moramo doći do tih, moramo ih eleminisati osiguranja preko Zavoda za zapošljavanje, da to pređe na poslodavca”, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Taj posao će, kaže Savanović, prepustiti inspekciji, a uvjeren je da će reforma Zavoda za zapošljavanja sve olakšati. Kad će sve to zaživjeti, još ne zna, jer se, kaže, čeka i Ministarstvo zdravlja.

(ATV)

Tagovi: