Slavimo Svetog Nektarija Eginskog

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju praznik posvećen Svetom Nektariju Eginskom, jednom od najvećih iscjelitelja u istoriji hrišćanstva.

Sveti Nektarije je pravoslavni teolog i svetitelj, rođen pod imenom Anastasije Kefalas. Rođen je 1. oktobra 1846. u Trakiji u siromašnoj porodici. Nakon osnovne škole, preselio se u Carigrad, a 1866. godine prešao je u grad Hios, gdje je radio kao učitelj. Poslije deset godina službe, zamomonašio se i uzeo ime Lazar.

Godine 1877. primio je monaški postrig pod imenom Nektarije, i jerođakonski čin. Nekoliko godina je živio u Atini, gdje je 1885. godine diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Atini. Već iduće godine, 1886, rukopoložen je u čin sveštenika.

Iste godine, primio je i čin arhimandrita, i postao sekretar Aleksandrijske patrijaršije. 1889. godine, izabran je za mitropolita Pentapolskog.

U manastiru Tumane kod Golupca nalaze se mošti ovog svetitelja, a postoje i dvije molitve ovom svecu, za koje se vjeruje da pomažu pri liječenju bolesti.

Prema vjerovanju, moleći se Svetom Nektariju mnogi vjernici uspjeli su da nađu spas od raka, paralize, Parkinsonove bolesti, izliječili su se i ljudi koji su imali probleme sa bubrezima, očima, mozgom.

Tagovi: